Wat is lichtafval in fotografie? + Vignetten toevoegen/verwijderen

FacebookPinterestDelen

Lichtafval is een veelgebruikte fotografieterm waar de meeste fotografen een haat/liefde verhouding mee hebben.

In deze gids voor lichtafval gaan we dit ‘defect’ van de fotografie nader bekijken. We zullen leren wat de oorzaak is en hoe we het effectief kunnen beheren.

Als referentiepunt is het woord vignet ontstaan in de Engelse taal in de 18e eeuw. Het werd oorspronkelijk gebruikt om paginaranden in boeken te beschrijven en later om de kwestie van foto’s met verminderde helderheid aan hun randen te beschrijven.

Laten we beginnen met het begrijpen van hoe dit fenomeen de hedendaagse fotografie beïnvloedt.

Inhoudsopgave

Wat is lichtafval?

De meest eenvoudige manier om lichtafval in fotografie te beschrijven, is de duisternis die optreedt in de hoeken van een afbeelding in vergelijking met de helderheid van het midden.

Ook bekend als lichte uitval in fotografiekringen wordt dit vaak beschouwd als een vorm van vervorming of een optisch defect. Het is ook interessant om op te merken dat hoewel het als een defect wordt beschouwd, het ook de gewenste look in bepaalde afbeeldingen kan zijn.

De oorzaken van lichtafval kunnen variëren, en hoewel we die hieronder in veel meer detail zullen bespreken, is dit vaker het gevolg van de glasoptiek van de camera.

Intense optische lichtafval kan moeilijk te verhelpen zijn en kan ernstig afbreuk doen aan een verder perfecte foto. Aan de andere kant kan het opzettelijk handmatig worden toegepast om diepte en sfeer aan een compositie toe te voegen.

Gelukkig zijn er veel manieren om ongewenste vigneteffecten te beheren en zelfs te verwijderen – we zullen die ook bereiken.

Wat zijn de oorzaken lichtafval?

Er is een hele reeks situaties die ongewenste lichtafval veroorzaken, en hoewel wij fotografen erover klagen, zijn het vaak onze keuzes die het veroorzaken.

En daarmee bedoel ik de uitrusting en zelfs bepaalde camera-instellingen die we kiezen om te gebruiken. Het type en de kwaliteit van de camera-apparatuur kan er direct toe bijdragen dat lichtafval in verschillende mate verschijnt.

Laten we enkele van de meest voorkomende oorzaken opsplitsen.

 • Natuurlijke lichtafval

Dit type lichtafval treedt op als een direct gevolg van de hoek waaronder het licht door de lens en in de camera reist voordat het de beeldsensor raakt.

De meeste opvallende merken en duurdere camera’s zijn gecorrigeerd om dit te voorkomen.

Deze correcties vinden plaats op zowel ontwerp- en constructieniveau als software- en processorniveau. De correcties zijn bedoeld om natuurlijke lichtafval tegen te gaan.

 • Fysieke obstructie

In deze gevallen is er iets dat het licht dat de lens binnenkomt, naar de camera reist en de sensor raakt, fysiek belemmert of beperkt.

Voor het grootste deel zijn lenzen ontworpen om opzettelijk lichtafval te corrigeren. Maar dat is meestal alleen zolang ze op geen enkele manier worden gewijzigd.

Als je filters op de voorkant van de lens gaat stapelen, draag je bij aan de fysieke obstructie.

Evenzo zal het toevoegen van lensvattingadapters, achterfiltervattingen en zelfs verlengbuizen de capaciteit van de lens om lichtafval te beheren veranderen.

 • Opzettelijk

Zoals eerder aangegeven, zijn er manieren om opzettelijk lichtafval aan uw afbeeldingen toe te voegen.

U kunt in de winkel gekochte of zelfgemaakte filters aan de voorkant van de lens bevestigen om het effect te repliceren. Dit is een eenvoudige camera hack die op verschillende manieren kan worden bereikt.

Maar verreweg de gemakkelijkste manier om opzettelijk lichtafval toe te voegen, is om dit te doen met nabewerkingssoftware.

Met toepassingen zoals Photoshop en Lightroom kunt u een vigneteffect op uw afbeeldingen toepassen en de sterkte, randbevedering en zelfs de vorm van de ‘rand’ die door het vignet wordt gevormd, regelen.

Ga als volgt te werk om een vigneteffect toe te voegen in Photoshop.

Wat betreft waarom je lichtafval op deze manier zou toepassen, het kan veel diepte toevoegen en drama naar een foto en helpen om het oog naar het midden van het frame te trekken.

 • Lens vignetting

wat is vignetten - voorbeeldfoto van luchtballonnen boven een vallei.

Als het gaat om lenzen, komt natuurlijke lichtafval veel vaker voor en is het duidelijk in de groothoekoptiek. En terwijl lensingenieurs onvermoeibaar werken aan het ontwikkelen van vervormingsvrije lenzen, veroorzaakt hun ontwerp van nature lichtafval.

In een lens zijn er meerdere elementen van glas gerangschikt in groepen. Deze zijn ontworpen om een gewenste optische zoom en focus te bereiken.

En net als bij fysieke obstructie vermindert al dat glas geleidelijk de sterkte van het licht dat van de voorkant naar de achterkant van de lens reist.

Gelukkig compenseren hoogwaardige objectieven dit type lensvignettering met diafragma’s met maximale breedteopeningen die inkomend licht optimaliseren.

Is lichtafval goed of slecht?

Het antwoord op deze vraag is een kwestie van mening. En je mening zal sterk worden beïnvloed door je fotografische training en stijl van fotografie.

Als je old-school bent opgeleid zoals ik, dan is de kans groot dat je de instructie hebt gekregen dat elke verduistering rond de randen van een foto slecht is.

Veel fotografen zullen lichtafval op een foto aanwijzen als een fout en iets dat moet worden vermeden. Ik zou het alleen eens zijn met dit sentiment als het lichtafvalelement overgekookt was en de kwaliteit en het doel van het beeld beïnvloedde.

Er is echter een sterke stroming dat lichtafval een waardevol mechanisme is om de beeldkwaliteit en punch te verbeteren.

Het kan opzettelijk aan een afbeelding worden toegevoegd om een onderwerp in te kaderen en de aandacht te vestigen op de lichtere elementen van een foto. Verder kan het worden toegevoegd om het uiterlijk van een vervlogen tijdperk te repliceren of zwaar worden toegepast voor dramatische impact.

Aan het einde van de dag moet ik zeggen dat lichtafval veel weg heeft van hete saus op een vleugel. Een paar druppels brengen het tot leven met smaak en intensiteit. Maar te veel en je kunt je niet meer herinneren hoe goed de kip oorspronkelijk smaakte.

Hoe wordt lichtafval gemeten?

rechten voorbehouden artem beliaikin

Bron: Artem Beliaikin

Ik ga me niet eens voordoen als een camera-gear-number-nerd en je de volledige omvang van de wetenschap en wiskunde achter het meten van lichtafval uitleggen.

Gelukkig zijn er genoeg camera-gear-nummer-nerds die het harde werk voor ons hebben gedaan.

Als je zo geneigd bent om je lens te testen, begin dan met het kopen van een wit of grijs stuk kaart. De kunst is om je best te doen om die kaart perfect en gelijkmatig te verlichten met welke verlichtingsbron dan ook.

Zodra dit is ingesteld, moet u een reeks foto’s van die kaart maken met uw testlens.

De eerste foto heeft een belichtingscompensatie van 0 en het diafragma open op zijn breedst. Vervolgens moet u doorgaan met het maken van foto’s waarbij elk een derde van de belichtingscompensatie stopt.

Gebruik vervolgens de gewenste afbeeldingseditor om de helderheid van de pixels in het midden en aan de rand van elke afbeelding te meten.

Wanneer de helderheidswaarde van een stilstaande afbeelding overeenkomt met de randhelderheid van uw eerste afbeelding (die met 0 belichtingscompensatie), weet u hoeveel stops donkerder uw hoeken zijn in vergelijking met het midden.

Wat de waarde van deze meetmethode betreft, kunt u controleren of uw lichtafval symmetrisch is in alle vier de hoeken. Of dat de helderheidswaarde in elk van de hoeken hetzelfde is.

Soorten lichtafval

Er zijn verschillende soorten lichtafval. Je kunt het wegdoen of bewaren voor een dramatisch effect.

Bron: Adrien Tutin

Vignetten kunnen worden onderverdeeld in een paar verschillende typen. Laten we die eens in detail bekijken.

 • Optische lichtafval

Er is een normaal niveau van optische lichtafval in elke lens. Het ontwerp en de kwaliteit van de lens bepalen de intensiteit.

Zoals we eerder hebben besproken, worden ontwikkelaars van cameralenss steeds beter in het elimineren van dit soort vervormingen. De wetenschapsafdeling vertelt me dat door het ontwerp van lenzen het licht begint af te vallen als het van het voorste element naar de beeldsensor gaat.

Het voorste element is meestal veel groter dan de sensor, maar naarmate de loop taps toeloopt, blokkeert het een bepaalde hoeveelheid perifere lichtstralen om binnen te komen.

Dit is vooral duidelijk bij een wijd open diafragma en meer bij prime lenzen dan zooms.

Een andere vorm van optische lichtafval treedt op wanneer, als gevolg van het ontwerp en de plaatsing van de glaselementen, licht langer kan duren om in sommige delen van de lens te reizen in vergelijking met andere. Hierdoor krijgt het centrum meer belichting dan de randen.

Om uw l te testenens, raadpleeg onze sectie hierboven over het meten van lichtafval.

 • Pixel Vignetting

Een ander type staat bekend als pixelvignettering en dit heeft alleen invloed op de beeldsensor.

Hoewel een sensor een plat vlak is en de pixels naar voren gericht, is het licht dat de sensor raakt niet helemaal helemaal overdwars. Het midden van de sensor krijgt een directe lichtbundel terwijl de randen onder een lichte hoek worden geraakt. Hierdoor raakt er minder licht de randen in vergelijking met het midden.

Het is een beetje alsof je een tuinslang op een bakstenen muur spuit. Het water raakt het midden van de muur met een sterke stroming, maar de randen ontvangen minder naarmate het water zich verspreidt.

Er is geen bekende remedie voor deze stijl van lichtafval; camerafabrikanten proberen dit echter te accommoderen in de manier waarop de sensor de helderheid leest.

 • Mechanische lichtafval

Deze vorm van lichtafval komt vooral tot uiting in groot- en supergroothoeklenzen.

Lenzen van deze aard trekken vaak licht aan van extreme engelen, en daarom worden ze meestal verpakt met fatsoenlijke zonnekappen.

De kap is ontworpen om het grootste deel van de helderheid te blokkeren die overstraling en lichteffecten veroorzaakt die vanaf de zijkanten doordringen.

Sommige fotografen geloven dat zonnekappen de oorzaak zijn van mechanische lichtafval. Natuurlijk dienen ze een belangrijk doel, maar ze zijn evenzeer ontworpen om onnodige fall-off te voorkomen – aan het einde van de dag is het een delicaat evenwicht bij het kiezen wanneer een zonnekap te gebruiken.

Maar de ware oorzaak van deze stijl is de toepassing van filters.

Het hebben van een enkel UV-filter zal geen waarschijnlijke oorzaak van lichtafval zijn. Maar zodra je begint met het stapelen van meerdere filters of dikkere filters gebruikt, dan filter je, zoals de naam al doet vermoeden, het licht.

Dit kan vervolgens de effecten van optische en pixelvignettering verergeren, omdat het de kans op lichtuitval vergroot.

 • Kunstmatige (ook bekend als opzettelijke) lichtafval

Lensvignettering kan dramatisch zijn.

Bron: Antevasin Nguyen

Zoals we eerder al aangaven, hoeft lichtafval geen ongewenst onderdeel van je beelden te zijn. Je kunt een beetje gebruiken om interesse, diepte en aantrekkingskracht aan je compositie toe te voegen.

En als je lens je niet de gewenste lichtafval-look geeft, dan kun je deze eenvoudig toevoegen met nabewerkingssoftware. Er zijn veel beschikbare opties voor beeldbewerkingssoftware van goede kwaliteit en iedereen heeft een favoriet.

Het gebruik van applicaties zoals Adobe’s Lightroom of Photoshop maakt het proces heel eenvoudig.

We gaan het gebruik van Adobe-producten behandelen om lichtafval in veel meer detail toe te passen, dus blijf hangen voor meer.

Hoe stop ik met lichtafval?

Hoewel je de wetenschap die optische en pixelvignettering veroorzaakt niet kunt veranderen, zijn er enkele manieren waarop je kunt voorkomen dat lichtafval uit de hand loopt.

Laten we eerst enkele van de fysieke wijzigingen bespreken die u kunt aanbrengen in uw uitrusting en workflow:

 • Stapel uw filters niet te veel op of gebruik geen superdikke filters, omdat dit de sterkte van het licht dat de sensor bereikt, beperkt.
 • Gebruik alleen zonnekappen die de fabrikant aanbeveelt voor de lens. En als je je zonnekap niet hoeft te gebruiken voor een opname, doe dat dan niet.
 • Als je wijd open fotografeert en je merkt dat je foto’s merkbare lichtafval hebben, stop dan een beetje met het diafragma als je ermee weg kunt komen.
 • Meet uw hoekvignettering en als deze intens of niet in balans is, laat uw lens dan onderhouden of vervangen.
 • Veel moderne digitale camera’s hebben een vignetreductieregeling ingebouwd die u kunt toepassen op correcte JPEG-bestanden.

Laten we nu eens kijken naar enkele van de nabewerkingsstappen die u kunt nemen om lichtafval te beheren:

 • Als u voldoende beeldvastgoed aan de randen van uw compositie hebt, gebruikt u een bijsnijdgereedschap om het lichtafvalkader weg te snijden.
 • Gebruik Photoshop om de getroffen gebieden te klonen met gebieden die geen lichtafval vertonen.
 • Maak gebruik van de lenscorrectiefuncties die beschikbaar zijn in Adobe Camera RAW, Photoshop en Lightroom.

Vignetting corrigeren in Lightroom of Photoshop

Lichtstralen die een groothoeklens raken, kunnen een soort lichtafval veroorzaken die in LR kan worden gecorrigeerd.

Zoals we hebben besproken, kunt u ongewenste lichtafval corrigeren in nabewerkingsworkflows. Hoewel we hier Adobe-producten zullen behandelen, zijn er talloze toepassingen voor het bewerken van afbeeldingen die ook vignetbesturing bevatten.

 • Vignet in Adobe Lightroom

Ik vind Lightroom gemakkelijk voor het beheren van lichtafval – zowel bij het toepassen als het verwijderen ervan.

In het Ontwikkelen tab, onder de Effecten vervolgkeuzemenu, er is een tool met het label Vignettering na het gewas. Die titel is belangrijk omdat je alleen lichtafval moet beheren nadat je klaar bent met het uitlijnen en bijsnijden van je compositie.

Deze tool heeft verschillende schuifregelaars om de duisternis en helderheid van het vignet, de rondheid, het middelpunt en de bevedering van de randen te regelen. Door deze aan te passen, kunt u eventuele lichtafval effectief beheren en corrigeren.

De andere tool binnen Lightroom is de Lenscorrectie functie – ook binnen het tabblad Ontwikkelen. Binnen de handmatige bedieningselementen kunt u de lichtafval en het middelpunt ervan aanpassen.

 • Vignet in Photoshop

Wat is vignet? De lichtafvalbetekenis varieert, maar kan worden geëlimineerd in Photoshop.

Net als Lightroom heeft Photoshop de mogelijkheid om lichtafval te corrigeren. Van de Filter menu, selecteer de Lenscorrectie gereedschap en spring vervolgens naar de Gewoonte Instellingen.

Binnen dit paneel zijn er schuifregelaars om de sterkte van lichtafval en het middelpunt te beheren.

Nogmaals, dit is een heel eenvoudig hulpmiddel en zeker iets dat je waarschijnlijk moet proberen voordat je begint met het bijsnijden van je foto.

U kunt het lenscorrectiefilter gebruiken om een vignet toe te voegen in Photoshop, of een vignet maken op een nieuwe laag en een curvenaanpassingslaag, vullaag of alleen de hierboven beschreven laagmaskertechniek gebruiken.

Veelgestelde vragen over lichtafval

Wat betekent lichtafval in de fotografie?

Lichtafval verwijst naar een lichtuitval aan de rand van een foto. Simpeler gezegd, het is wanneer uw afbeelding donkerder is rond de randen en hoeken in vergelijking met het midden.

Wat veroorzaakt lichtafval in foto’s?

Lichtafval kan worden veroorzaakt door het ontwerp van de lens of door een fysieke obstructie die het licht dat de lens binnenkomt beperkt. Het kan ook opzettelijk worden toegepast met behulp van een fysiek filter of tijdens nabewerking.

Hoe los je lichtafval op?

In Lightroom kunt u lichtafval oplossen met het gereedschap Lichtafval na bijsnijden of de functie Lenscorrectie. Op dezelfde manier heeft Photoshop een lenscorrectietool die goed werkt. Zie hierboven voor meer informatie over deze methoden.

Laatste woorden

Zoals de meeste vintage-stijl effecten, kan lichtafval volledig worden aanbeden of volledig ongewenst zijn. Het komt allemaal neer op de sfeer die je wilt voor je foto.

Als u merkt dat de randen van uw afbeeldingen donkerder zijn, bekijk dan de soorten lichtafval die we hierboven hebben doorlopen om te isoleren wat uw specifieke resultaat veroorzaakt. Het kan uw camera zijn of de lenzen die u gebruikt, of iets dat het zonlicht belemmert om uw sensor gelijkmatig te raken.

Als u van het effect af wilt, is het vrij eenvoudig om dit in de nabewerking te doen.

En als je toevallig denkt dat het je foto’s een dramatische, nostalgische gloed geeft – des te beter! Omarm het en kijk welke creatieve resultaten je kunt behalen.

FacebookPinterestDelen
trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer