Suzanna Mars

FacebookPinterestDelen

Ik ben een performance fotograaf uit Gainesville, Florida. Ik fotografeer theater, dans en concerten. Ik heb met een aantal ongelooflijk getalenteerde artiesten en regisseurs gewerkt. Musicals zijn mijn favoriet.

Ik fotografeer prestaties sinds 2009 toen ik als City-vrijwilliger in dienst werd genomen met een Panasonic Lumix-opname op auto. Ik had geen idee wat ik aan het doen was.

Ik heb negen covers gehad van een inmiddels ter ziele gegan kunsttijdschrift en ik heb geen enkel exemplaar bewaard.

Nikon al tien jaar, te beginnen met crop sensor en uiteindelijk de D5 en de D850 te fotograferen. Dat was totdat ik de in NYC gevestigde backstage-fotograaf Davy Mack op Facebook ontmoette en me verwonderde over zijn prachtige Sony-portretten.

Ik ben in augustus 2019 overgestapt naar Sony pro camera’s. Klanten merkten en waren onder de indruk van de kleurweergave en de scherpte van de Sony-beelden.

Camera

Sony A9 II en Sony A9 – deze twee machtige machines maakten een onmiddellijke impact op mijn werk, vooral in het ballet. De Sony A9 II schiet 20 fps op elektronische sluiter en is mijn hoofdcamera.

Wanneer nodig kan ik met de snelheid van 20 fps dat kleine moment vastleggen waarop beweging in de lucht hangt. Ik vuur niet extravagant weg, maar time de foto op basis van mijn kennis van dans (Zie: Dance Photography tips).

Eén sluiter-druk en ik heb de foto! Het is fijn om te weten dat je die snelheid hebt wanneer je die nodig hebt. Ook zie ik de shows nogal eens niet van tevoren; die snelheid komt ook van pas als er plotseling actie is. Meestal gebruik ik tracking maar ook spot en wide.

De batterijduur van beide camera’s is indrukwekkend en ik hoef geen reserveonderdelen mee te nemen. Ik kan zelfs een grote musical als “Kiss Me, Kate” opnemen en nog steeds kracht hebben voor een andere shoot!

Grips zijn een must. Ik gebruik de Sony VG-C4EM Vertical Grip voor de Sony A9 II en de Sony VGC3EM Vertical Grip voor de Sony A9. De handvatten zorgen voor een extra mate van stabiliteit en een langere levensduur van de batterij.

Lenzen

Sony 24-70mm f/2.8: Dit is mijn go-to lens voor alle soorten prestaties. Het is mijn werkpaardlens die de meeste podia bedekt, behalve kleinere zwarte dozen en grote theaters. Ik gebruik deze lens ongeveer 75% van de tijd. Het geeft context en is een geweldige verhalenverteller.

Sony 70-200 f/2.8: Perfecte zoom voor belangrijke close-ups. Bij grote theaters gebruik ik deze lens uitsluitend van een paar rijen terug. Ik gebruik het ook om in te zoomen op hoofdpersonages in kleinere stadia waar ik misschien een meer portretachtige afbeelding wil. Je moet wel oppassen dat je je imago niet verdringt.

Sony 135mm f/1.8: Dit is een portretlens die ik meeneem voor het geval ik een heel donker lichtschema tegenkom! Het fotograferen van een prime van deze brandpuntsafstand kan lastig zijn en ik moet klaar zijn om te bewegen!

Verlichting/Triggers

Ik gebruik geen flitser op het werk. Ik heb wel een trio Profoto flitsers voor ander werk!

Tassen/Riemen

Oh, de eindeloze zoektocht naar de perfecte cameratas!

Think Tank Photo Airport International V2: Dit is de beste tas voor het vervoeren van mijn spullen naar theaters. Eindelijk! Ik had twee camera’s en twee zware lenzen op mijn rug of schouder gesjouwd en mijn trapeziusspieren hadden een pauze nodig!

Lowepro ProTactic 450 AW: Een beest van een tas met een militaire styling. Het is alsof je een schildpad draagt. Ik droeg het jarenlang naar prestatieklussen, gevuld met al mijn spullen, totdat mijn schouders “Surrender!” riepen en ik de Think Tank-tas op wielen kocht. Er gaat echter niets boven de ProTactic voor bescherming.

Statieven

Ik gebruik geen statief voor optredens of in de studio. Ik beweeg veel en ben altijd in beweging. Ik heb wel een basis statief: een Manfrotto 055 Aluminium 3-Sectie Statief Kit met Ball Head die ik achterin mijn auto bewaar.

Hardware en software

Ik gebruik zowel Adobe Photoshop als Adobe Lightroom. Ik heb VSCO in Adobe Lightroom en enkele presets van DVLOP. Bij gebruik is een preset een basis voor mij en maak ik er mijn eigen bewerking omheen.

Ik heb onlangs Skylum Luminar 4 gekocht en ik ben erg blij met het retoucheren van de huid. Het is eenvoudig en snel en ziet er heel natuurlijk uit. Meestal gebruik ik het voor verkleuringen onder de ogen en indien nodig, om de ruwe huid glad te strijken.

MISC

Matthews 259535 Full Apple Box – 12x8x20: Er is één theater met een vreemde hark die naar beneden duikt. Iets hebben om op te staan lost dat probleem op.

Sony Tough 128GB UHS-II (maar ik moet er nog een vullen!), Glucose tabletten (oranje smaak voorkeur), Quest cookie, Sucrets, Systane oogdruppels. En reserve lens- en butt caps. Ik koop Breakthrough lensdoppen van Amazon en ze worden geleverd met een klein rood cameradoekje dat handig is om in de tas te hebben.

Voor mij is performancefotografie een sport. Ik moet in vorm zijn, anders zijn mijn foto’s dat niet. Ik loop vijf kilometer per dag of doe aerobics. Ik ren, kniel, ga op mijn tenen staan of bungel precair aan verlichtingsarmaturen (grapje!).

Ik zet evenveel kilometers op mijn benen als op mijn camera’s, althans zo lijkt het. De uitdaging van het onbekende is een adrenalinestoot!

www.suzannamars.com | @suzannamars

FacebookPinterestDelen
trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer