Tamron 35mm f/2.8 FE Lens Test

FacebookPinterestDelen

Na de gretige ontvangst van twee zeer succesvolle zoomlenzen van Tamron – namelijk de 17-28mm f/2.8 en 28-75mm f/2.8 – waren Sony full-frame shooters enthousiast over het vooruitzicht dat Tamron betaalbare, compacte primes zou uitbrengen.

De Tamron 35mm f/2.8 is niet helemaal wat klanten verwachtten: gezien de constante diafragmazooms verwachtten de meesten een kleine maar relatief snelle prime, misschien ergens rond f/1.8 of f/2.

20191206_TamronPrimes_productshots_033_580pxhigh

Tamron 35mm f/2.8 FE

Solide, verweerde lens die een uitstekende beeldkwaliteit biedt.

Controleer de huidige prijs

Het compromis over Sony’s eigen 35mm f/1.8 zou dan komen door bouwkwaliteit en misschien hoekscherpte. In plaats daarvan kwam dit compromis door een langzamer diafragma en een ander enigszins onverwacht aspect.

Deze lens is klein, lichtgewicht en relatief goedkoop, en de macroprestaties zijn zeker aantrekkelijk – maar maken de eigenaardigheden het een waardevolle aankoop?

Tamron 35mm f/2.8 Technische Gegevens

Pros

 • Macro functionaliteit is leuk
 • Scherpe beelden, zelfs wijd open
 • Het contrast is indrukwekkend bij het fotograferen in de zon
 • Aberraties zijn nauwelijks merkbaar
Tegens

 • Niet zo klein of licht voor een f/2.8 priemgetal
 • Autofocus is traag en luidruchtig
Controleer de huidige prijs
 • Diafragma bereik: f / 2.8 tot f / 22
 • Compatibiliteit: Sony Full-Frame
 • Beeldhoek: 63 ° 26 ‘
 • Maximale vergroting: 0,5x
 • Macro reproductieverhouding: 1:2
 • Minimale scherpstelafstand: 5,9″ / 14,99 cm
 • Optisch ontwerp: 9 elementen in 8 groepen
 • Diafragmabladen: 7, afgerond
 • Beeldstabilisatie: Nee
 • Filtermaat: 67 mm (voorzijde)
 • Afmetingen: 2,87 x 2,5″ / 73 x 63,5 mm
 • Gewicht: 7.4 oz / 210 g
 • Winkels voor ongeveer $ 350

Bouw & Ergonomie

Tamron 35mm f/2.8 Di III OSD

In tegenstelling tot de metalen behuizing van de duurdere Sony 35mm f/1.8 lens, heeft de Tamron 35mm f/2.8 lens een plastic body die geruststellend stevig aanvoelt en een aangenaam gewicht heeft.

Op het eerste gezicht zou je denken dat dit een kleine, lichtgewicht lens is. Als je echter bedenkt dat de voor de hand liggende tegenhanger – de Samyang AF 35mm f / 2.8 – minder dan de helft van het gewicht (3 oz / 85,6 g) en bijna half zo lang is, kan dit als vrij groot worden beschouwd voor een lens met een maximaal diafragma dat niet bijzonder snel is voor een prime.

Die 67mm filterdraad is in lijn met andere Tamron-objectieven, iets dat de fabrikant duidelijk van plan is hetzelfde te houden in zijn assortiment Sony-glas.

De scherpstelring is soepel, hoewel het gevoel niet zo verfijnd is als duurdere lenzen, en er is geen AF / MF-schakelaar die vrij typisch is voor lagere lenzen gemaakt voor Sony-camera’s.

De eerste keer dat ik deze lens op mijn Sony a7 III monteerde, had het een onverwachte hoeveelheid kracht nodig om hem naar huis te draaien, maar dit is sindsdien losgemaakt tot normale niveaus na een maand regelmatig gebruik.

Focus prestaties

Sony A7 III + Tamron 35mm f/2.8 | 1/250, f/2.8, ISO 125

Kortom, scherpstellen gaat zeer nauwkeurig maar merkbaar traag, zeker in vergelijking met de pittige Samyang AF 35mm f/2.8.

In tegenstelling tot de Tamron 17-28mm f/2.8 en Tamron 28-75mm f/2.8 objectieven, die rxd (Rapid eXtra -silent Drive) motoren gebruiken, heeft de fabrikant gekozen voor een OSD (Optimised Silent Drive) om zijn 1:2 macro mogelijkheden te faciliteren.

Scherpstellen op zulke kleine afstanden – de minimale scherpstelafstand is 14,99 cm (5,9 inch) – vereist de grotere precisie van de OSD-motor. Dit gaat echter ten koste van de snelheid.

Hoewel hij niet wild rondjaagt, neemt de Tamron 35mm f/2.8 even de tijd om te beslissen om scherp te stellen en is dan traag om de elementen op hun plaats te slepen. De prestaties zijn iets slechter bij weinig licht.

Wat ook opvalt is het geluid. Tamron zou deze scherpstelmotor kunnen omschrijven als “Optimized Silent”, maar hij is allesbehalve stil. Het eerste gezoem van de motoren is relatief rustig, maar er is een aanzienlijke klik zodra de elementen op hun plaats zijn gekomen.

Beeldkwaliteit

Beelden zijn scherp, met indrukwekkende prestaties wijd open. Chromatische aberratie is vrijwel onzichtbaar en de hoeken zijn aangenaam scherp bij f/2.8, hoewel ze zachter zijn dan in het midden, zoals je zou verwachten.

De hoekscherpte verbetert zodra je diafragmeert tot f/4 en verder.

Affakkelen is grotendeels afwezig en bokeh is redelijk vloeiend dankzij de zeven diafragmabladen.

De Tamron 35mm f/2.8 verliest nauwelijks contrast wanneer hij in direct zonlicht wordt gericht, wat een duidelijk voordeel is ten opzichte van de Samyang AF 35mm f/2.8.

Tamron 35mm f/2.8 – Voorbeeldafbeeldingen

Bekijk deze voorbeeldfoto’s gemaakt met de Tamron 35mm f/2.8:

Waar voor je geld

De Samyang AF 35mm f/2.8 is ongeveer tweederde van de prijs, maar er zijn enkele nadelen als je voor die goedkopere, kleinere optie gaat: de beeldkwaliteit is niet zo goed en er is geen weersafdichting tot het punt dat het stof lijkt te eten.

Daarentegen is de Tamron 35mm f/2.8 goed afgedicht en biedt hij zeer scherpe beelden met een goed contrast, maar de autofocussnelheid zal voor deze prijs tegenvallen, tenzij je vooral van de macromogelijkheden houdt.

Controleer de huidige prijs

Tamron 35mm f/2.8 Test | Conclusie

Sony A7 III + Tamron 35mm f/2.8 | Links: 1/250, f/3.2, ISO 640. Rechts: 1/250, f/2.8, ISO 125

In een ideale wereld zou ik de Samyang AF 35mm f/2.8 en Tamron 35mm f/2.8 lenzen willen samenvoegen, waardoor ik een walkaround prime krijg die klein en lichtgewicht is met weersafdichting en zippy autofocus. In plaats daarvan hebben we twee lenzen die allebei tekortschieten.

Macrolenzen hebben meestal een veel langere brandpuntsafstand, dus de 1:2-verhouding van de 35mm is leuk, maar het maakt het geen serieus hulpmiddel. Ik heb zeker genoten van het fotograferen van enkele close-ups van korstmos en dennennaalden, maar deze functionaliteit weegt zeker niet op tegen mijn waardering voor snelle autofocus.

Tamron heeft een interessant objectief bedacht dat simpelweg niet de brede aantrekkingskracht van de Tamron 17-28mm f/2.8 en 28-75mm f/2.8 zal hebben, zelfs als je er rekening mee houdt dat dit een prime lens is in plaats van een zoom.

Het diafragma is niet groot genoeg om Sony-shooters enthousiast te maken, en dat is voordat je de trage autofocus overweegt.

Tenzij de macrofuncties je inspireren of je de weersafdichting echt nodig hebt, zou ik persoonlijk kiezen voor de Samyang AF 35mm f/2.8 als walkaround pancake-lens, of sparen voor de Sony FE 35mm f/1.8 die twee keer zo duur is maar twee keer de lens zonder zoveel groter en zwaarder te zijn.

20191206_TamronPrimes_productshots_033_580pxhigh

Tamron 35mm f/2.8 FE

Solide, verweerde lens die een uitstekende beeldkwaliteit biedt.

Controleer de huidige prijs

FacebookPinterestDelen