TikTok geeft toe journalisten te bespioneren, wat het betekent voor fotografen

TikTok heeft toegegeven dat een aantal van zijn werknemers zich specifiek op bepaalde journalisten en anderen had gericht voor het snuffelen in hun persoonlijke gebruikersgegevens.

De opkomende sociale media-gigant TikTok heeft zijn populariteit omhoog zien schieten omdat het gestaag andere grote sociale sites zoals Facebook en Instagram verdringt onder bepaalde demografische groepen.

De app en website waarmee mensen korte video’s, diavoorstellingen met foto’s en afbeeldingen van zichzelf of hun creaties kunnen plaatsen, is vooral populair geworden bij jongere mensen van slechts 10 tot 19 jaar, die ongeveer 47,4% van de gebruikers uitmaken.

Het wint nu echter ook terrein onder oudere generaties en vooral in het westen, hoewel de app zijn oorsprong heeft in China en inderdaad eigendom is van een Chinees bedrijf genaamd ByteDance, met hoofdkantoor in Beijing.

Deze twee laatste factoren zijn al de oorzaak geweest van grote “controverse” onder vooraanstaande Amerikaanse en andere politici, die in toenemende mate minachting hebben getoond voor de mogelijke invloed van zo’n enorme sociale app uit een land met een stormachtige relatie met het Westen.

De surveillance-bekentenis kwam vervolgens langs om de controverse veel verder te laten exploderen: TikTok zelf bracht een nogal “vernietigend” intern rapport uit dat gevallen onthulde van werknemers die gebruikersgegevens gebruikten om Amerikaanse journalisten te bespioneren. Zoals de NY Times meldde, was de surveillance ook gericht op “een klein aantal andere Amerikaanse gebruikers”.

Vorige week onthulde ByteDance via zijn rapport dat zijn eigen interne onderzoek bewijs had gevonden van vier TikTok-medewerkers die gegevens van twee accounts met de sociale mediasite opschepten die toebehoorden aan Amerikaanse journalisten.

Deze activiteit is volgens het bedrijf absoluut verboden door zijn interne beleid.

Dat is natuurlijk niet erg nuttig geweest. Deze laatste factor heeft de roep van veel politieke en regelgevende figuren in de VS voor een volledig verbod op TikTok opgevoerd.

De roep om het verbod krijgt ook meer gewicht naarmate de extreem verhitte en wereldwijd belangrijke Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2024 toenemen.

Veel media en politieke figuren in de VS herinneren zich de beschuldigingen van Russische inmenging in de verkiezingen van 2016 waarin Donald Trump het presidentschap won, en ze vrezen een herhaling op een andere schaal, maar met nieuwe sociale mediatechnologie.

Tot nu toe is een van de meest vocale critici van het sociale platform, senator Josh Hawley uit Missouri, erin geslaagd om met succes aan te dringen op de goedkeuring door de Senaat van een wetsvoorstel dat TikTok zal verbieden op alle mobiele apparaten die toebehoren aan de Amerikaanse overheid en worden gebruikt door zijn werknemers.

Staatsverboden van de app op overheidsapparaten zijn ook al het geval in verschillende Amerikaanse staten, waaronder North Dakota, Nebraska, Montana, Texas, Louisiana, Oklahoma, South Dakota, South Carolina, New Hampshire, Utah, West Virginia, Virginia, Georgia, Idaho, Iowa, Tennessee, Alabama en Maryland, waar veel federale werknemers wonen die in Washington DC werken.

TikTok’s eigen rapport maakt geen melding van hoe de gegevens die over deze journalisten werden verzameld, werden gebruikt door de werknemers van het bedrijf.

Blijkbaar was het vooral een geval van ByteDance-medewerkers die werkten om interne leakers binnen het bedrijf zelf te vinden en hoopten de gebruikersgegevens en IP-sporen van de journo’s in kwestie te onderzoeken om te zien of ze dicht bij leden van ByteDance-medewerkers waren geweest.

Met andere woorden, misschien niet helemaal een geval van rapporten die worden afgedrukt en rechtstreeks aan de leiding van de CCP worden overhandigd.

ByteDance zelf heeft beweerd iedereen die betrokken is bij de zaak te hebben ontslagen vanwege hun schendingen van het interne beleid.

Het veel interessantere aan het rapport is hoe Amerikaanse politici het hebben opgepikt om harder te duwen op hun bredere argument dat TikTok als geheel massaal spioneert voor de Chinese overheid door alle gebruikersinformatie en gebruikersinzendingen die het krijgt door de brede populariteit van TikTok in de VS.

Zoals de Republikeinse senator Ted Cruz in een recente tweet zei: “Elke keer dat TikTok vragen krijgt over hun banden met de CCP, ontwijken ze wanhopig. Nu is het duidelijk dat ze gebruikers bespioneren. Dit is onthutsend zorgwekkend.”

Of dit nu waar is of niet, TikTok en zijn moederbedrijf zijn betrapt op een grote eerdere leugen door hun recente omissie.

In 2019, toen het sociale platform veel terrein begon te winnen onder Amerikaanse gebruikers, werd het herhaaldelijk door media en politici beschuldigd van samenspanning met de Chinese overheid en mogelijk snuffelen in gegevens.

Het Amerikaanse ontwikkelingsteam van het bedrijf beweerde vervolgens in grote lijnen dat deze vals waren en dat de gegevensbeveiligingspraktijken van het bedrijf Amerikaanse gebruikersgegevens op amerikaanse servers houden, afgesloten van het hoofdkantoor van ByteDance in Beijing.

De meest recente interne onthulling laat zien dat dit niet waar is, gezien het feit dat twee van deze werknemers in China werkten. Desondanks waren ze in staat om de zogenaamd door de VS vergrendelde en “privé” informatie van de journalisten in kwestie op te pikken en moeten ze dus toegang hebben gehad.

Er zijn ook andere berichten over TikTok die samenwerken met propagandaprojecten onder coördinatie van de Chinese overheid.

Het bedrijf heeft deze ontkend, maar in een merkwaardig toeval heet de journalist die oorspronkelijk die propagandaclaims maakte Emily Baker-White, niemand minder dan een van de twee journalisten die onlangs hun gegevens door ByteDance-medewerkers hebben laten snuffelen.

De bottom line achter de ophef over de snuffelende onthullingen is dat ze een specifiek voorbeeld zijn van iets veel breders en zeer voor de hand liggend: TikTok heeft duidelijk toegang tot enorme hoeveelheden gebruikersgegevens van alle soorten, op allerlei soorten gebruikers overal ter wereld.

Zoals de impliciete erkenning hierboven laat zien dat die gegevens in China toegankelijk zijn, zou het vermoedelijk ook toegankelijk kunnen zijn voor agenten van de Chinese overheid.

Dat grote technologiebedrijven in China regelmatig en soms zelfs vrijwillig data delen en coördineren met de overheid van hun land is nauwelijks een verrassing of een geheim.

Met andere woorden, hoewel de erkenning van dit geïsoleerde snuffelincident door twee zogenaamd malafide werknemers snel en verontschuldigend werd uitgelegd door ByteDance, is het vrijwel zeker slechts een kleine blip van een veel groter patroon van inhoud en gebruikerssurveillance door het bedrijf.

TikTok’s gegevensverzameling over mensen heeft vrijwel zeker geen betrekking op slechts “een klein aantal andere Amerikaanse gebruikers”.

De meeste van deze gegevens omvatten algemene gebruikersactiviteitsstatistieken en de overgrote meerderheid ervan wordt waarschijnlijk alleen door algoritmen bekeken, maar het wordt ergens opgeslagen en is toegankelijk voor menselijke ogen.

ByteDance doet dit om eigen monetaire redenen, en mogelijk op zijn minst, in samenwerking met de overheid aan wiens wetten het is onderworpen.

Hoe kan dit zo waarschijnlijk zijn? Nou, omdat elk groot social media bedrijf precies hetzelfde doet, en dat is een nog dieper onderliggend punt.

Google, Meta en zijn eigendommen, Twitter en allerlei andere grote sociale websites uit en in de VS voeren ook dezelfde uitgebreide gegevensverzameling uit over hun eigen gebruikers. Het is algemeen bekend dat ze het ook vaak delen met hun eigen overheid.

Waarom zou ByteDance / TikTok anders zijn? De Amerikaanse politici die proberen golven te maken over dit specifieke TikTok-schandaal negeren dat detail als onderdeel van hun verhaal, maar het is het vermelden waard.

Op een meer specifiek niveau moet elke fotograaf, videomaker of maker van welke aard dan ook die zich zorgen maakt over zijn privacy online, zich ervan bewust zijn dat al zijn activiteiten op sociale media van welke aard dan ook, en vanuit elk land, onderworpen zullen zijn aan verzameling en algoritmisch onderzoek.

Dit onderzoek is slechts een basisonderdeel van hoe deze systemen werken om hun eigen bedrijfsredenen om inkomsten te genereren als er niets anders is.

De gegevens zijn er echter om door anderen te bekijken. En in het geval van fotografen of videografen die werken aan gevoelige projecten in gevaarlijke situaties met politieke implicaties, worden sociale media van welke aard dan ook zowel een zegen als een gevaarlijk landschap.

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer