Til Jentzsch

Hallo, mijn naam is Til Jentzsch en ik ben een muziekfotograaf gevestigd in Bern, Zwitserland. Ik ben blij dat ik mijn interesse in muziek en mijn liefde voor fotografie kan combineren.

Het fotograferen van concerten en muziekgerelateerde onderwerpen is sinds 2008 mijn belangrijkste focus. Hoewel de vonk die de vlam ontstak teruggaat naar de middelbare school toen ik al concertfoto’s maakte voor het schoolblad en mijn vrienden die in een band speelden.

Ik bied een verscheidenheid aan diensten voor artiesten, variërend van concertfoto’s tot de volledige verslaggeving van speciale evenementen zoals een albumreleaseconcert, op tournee gaan en de dagelijkse activiteiten documenteren of inhoud maken voor sociale media.

Sinds het najaar van 2015 ben ik merkambassadeur voor Fujifilm, een zogenaamde X-Fotograaf. Mijn werk wordt ook vertegenwoordigd door Rockfoto uit Zweden en het bureau Gonzales Photo. Mijn klanten zijn Zwitserse en Scandinavische artiesten en ook verschillende poppodia en festivals hier in Zwitserland.

In eerste instantie fotografeerde ik met Nikon, meestal een Nikon D3. Medio 2014 kocht ik mijn eerste spiegelloze camera, de Fujifilm X-T1 en dit begon mijn overgang om langzaam al mijn Nikon-apparatuur te vervangen door Fujifilm.

Vanaf het voorjaar van 2015 gebruik ik uitsluitend Fujifilm X Series camera’s en lenzen. Wat begon met één camera en zijn kitlens, is nu een complete set Fujifilm-apparatuur om alles van een klein clubconcert tot grote stadionconcerten vanuit elke hoek te dekken.

Ik heb de hele evolutie van de Fujifilm X-T serie doorlopen. Ik begon met de Fujifilm X-T1 in 2014, in 2016 overgestapt op de Fujifilm X-T2 en hebben gefotografeerd met de Fujifilm X-T3 sinds de zomer van 2018.

Er zijn een aantal redenen waarom ik blij ben dat ik de overstap heb gemaakt naar spiegelloos en in het bijzonder naar Fujifilm. Al mijn camera’s zijn nu vrij klein in vergelijking met mijn vorige DSLR, ze zijn meer een deel van mij geworden, bijna onzichtbaar. Dit maakt het veel gemakkelijker om onopgemerkt te blijven bij het maken van foto’s, vooral in het backstage-gebied, waardoor er meer nabijheid ontstaat tussen mijn onderwerpen en mezelf.

De algehele combinatie van X-Trans sensor, de hoge kwaliteit van de Fujinon XF lenzen, vooral de scherpte met wijd open diafragma, en de prestaties bij weinig licht maken deze camera’s de beste camera’s die ik kan gebruiken voor mijn muziekfotografie.

In het bijzonder met de Fujifilm X-T3, kunt u de evolutie van de hele X-serie zien en voelen. De AF-prestaties, zelfs bij oudere objectieven, zijn nu echt snel en exact. Fotograferen bij weinig licht, wat cruciaal is voor mijn werk, is in de loop der jaren ook verbeterd en is nu vergelijkbaar met andere systemen.

Afhankelijk van waar ik fotografeer, gebruik ik een of twee camera’s – de Fujifilm X-T3 met de bijpassende Fujifilm VG-XT3 verticale batterijgreep. Voor al mijn camera’s gebruik ik camerabanden van Remmen, het cognac of natuurlijk model.

Kortom, mijn uitrustingsopstelling wordt bepaald door de grootte van het podium. Voor kleinere locaties of als ik weet dat er niet zoveel licht zal zijn, geef ik de voorkeur aan snelle Fujinon prime-lenzen. Mijn belangrijkste lenzen zijn de Fujinon XF16mm f/1.4 R WR en de Fujinon XF35mm f/1.4 R. Als alternatief ga ik voor een opstelling met één camera en gebruik ik de Fujinon XF16-55mm f/2.8 R LM WR.

Voor grotere podia gebruik ik de combinatie van Fujinon XF16-55mm f/2.8 R LM WR en de Fujinon XF50-140mm f/2.8 R LM OIS WR, waaraan ik soms de Fujinon XF1.4x TC WR teleconverter toevoeg voor het extra bereik.

Voor echt grote podia of wanneer fotograferen vanuit de pit niet mag gebruik ik de nieuwe Fujinon XF200mm f/2 R LM OIS WR die wordt geleverd met een eigen 1.4x teleconverter. Deze lens is meestal gemonteerd op een Gitzo GM5561T Monopod. Wanneer ik de kans krijg om wat breder te gaan of voor wat bijzondere foto’s vanuit een andere hoek gebruik ik de Samyang 8mm f/2.8 UMC Fisheye II.

Extra items die ik bij me heb tijdens een opdracht:

Hoewel ik al 3 batterijen per camera heb, neem ik altijd reservebatterijen mee, zodat ik een stapje extra kan zetten tijdens een lange dag fotograferen of op een festival.

Geen concert zonder oordoppen – Concerten zijn een luidruchtige aangelegenheid, het is daarom belangrijk om goede oordoppen te hebben. Hoewel ik nog steeds slechts enkele eenvoudige heb, wordt het misschien tijd dat ik eindelijk wat op maat gemaakte exemplaren krijg.

Een kleine zaklamp – Heel praktisch als ik iets in mijn tas moet vinden in de duisternis van de put.

Extra geheugen cards – Je weet nooit wanneer murphy’s wet weer toeslaat.

Een regenhoes – Mijn Fujifilm-uitrusting kan meestal beter tegen natte omstandigheden dan ik tijdens een openluchtconcert of een lang festivalweekend.

Visitekaartjes – Altijd goed om ze te hebben, zodat mensen me onthouden.

Last but not least denk ik persoonlijk dat deze artiesten het beste uit zichzelf halen op het podium en ik probeer die creatieve waanzin vast te leggen met mijn camera. Voor mij is dat het mooiste van muziekfotografie: emoties zien, tonen en delen.

www.blickwechselfotografie.ch | @blickwechsel

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer