Tips voor hondenfotografie

Ik fotografeer graag alle dieren, maar honden zouden mijn favoriete onderwerpen moeten zijn. Ze zijn onze beste vrienden en onze trouwe metgezellen, altijd blij om ons te zien en blij voor elke dag die ze met ons mogen doorbrengen.

Ik fotografeer ongeveer 1.000 honden per jaar en als ik in mijn studio werk, merk ik dat constante interactie hun aandacht behoudt voor de duur van hun sessie. Ik zit heel dicht bij hen, ongeveer 12 centimeter verderop.

Ik werk snel en leg de foto’s vast die ik nodig heb – door dit te doen, hebben ze geen tijd om zich te vervelen.

Tijdens een fotosessie maak ik tussen de 100-300 foto’s, waarvan ik er op een later tijdstip 30 aan mijn cliënt laat zien.  Ik hou meer van vastleggen dan ik nodig heb om ervoor te zorgen dat ik geen van de poses heb gemist die ik zoek.

De sessies hebben een vergelijkbare intensiteit als een hondentrainingssessie en vereisen dezelfde soort mentale focus van een hond, en ze zullen vaak een dutje doen als ze thuiskomen.

Bij natuurlicht hondenfotografie gebruik ik een ondiepere focus en probeer ik te fotograferen tegen blokkleurachtergronden. In veel opzichten hebben deze afbeeldingen een vergelijkbaar gevoel als mijn studiobeelden die worden gefotografeerd op schone zwarte of witte achtergronden.

Wanneer ik buiten fotografeer, gebruik ik dezelfde principes als in de studio en laat ik mijn hondenonderwerpen vrij spel hebben, wachtend op de juiste momenten en timing van de foto om te krijgen wat ik wil.

Hier zijn mijn beste fototips voor huisdieren om u te helpen fantastische hondenportretten te maken.

(Zie dit artikel voor de beste hondencamera’s en deze voor een aantal leuke fotoshoot-ideeën met honden.)

Inhoudsopgave

10. Tips voor hondenfotografie voor het vastleggen van hondenafbeeldingen

1. Ontspan en heb plezier

Hondenfotografie 14

Canon 1DX MII en Tamron 24-70mm lens | 1/200e sec bij f/13 ISO 200

Ik zal eerst met deze tip beginnen omdat het de belangrijkste van allemaal is. Niets is de moeite waard om te doen als het niet leuk is. Of je nu binnen of buiten fotografeert, de eenvoudige sleutel tot ontspannen dierenportretten is om een omgeving te creëren waarin je onderwerp gelukkig is.

Ervoor zorgen dat je onderwerp zich veilig en op zijn gemak voelt, is de sleutel tot het tekenen van hun ware karakter.

De stemmingen van honden weerspiegelen zich in hun gezichten en lichaamstaal, en door van hun sessie een positieve en leuke ervaring te maken, zullen ze hun fotosessie als een avontuur zien en je belonen met een grote glimlach en vrolijke energie.

Net als mensen – sommige honden zijn ’s ochtends actief, terwijl anderen liever ’s middags op en rond zijn.

Praat met de eigenaren van uw onderwerp en kies de optimale activiteitstijd van hun huisdier voor uw shoot.

Deze tip is natuurlijk net zo belangrijk bij kattenfotografie.

2. Plan je fotolijst

Hondenfotografie 3

Canon 1DX MII en Tamron 24-70mm lens | 1/200e sec bij f/13 ISO 200

De tijd nemen om je shoot te plannen en de beelden die je in je geestesoog kunt zien, is handig. Denk na over wat je wilt van je onderwerp.

Tijdens een shoot loop ik door verschillende signature shots in mijn hoofd en streep ze af terwijl ik ga. Bij honden mik ik op een half gezicht, een zenhond (ogen dicht), een high five, eentje die naar beneden kijkt en een grote glimlach, om er maar een paar te noemen.

Het helpt om de poses en uitdrukkingen die je wilt vastleggen op te sommen en te blijven fotograferen totdat je ze allemaal van je lijst afvinkt – zorg ervoor dat je andere poses buiten je lijst vangt als je onderwerp ze aan je geeft.

Als een hond een gedrag herhaalt of meerdere keren poseert in mijn studio, is de kans groot dat hij thuis hetzelfde doet en dit is iets waar de eigenaren zich op een foto mee verbinden.

Foto’s vertellen verhalen en door het verhaal te plannen dat je wilt vertellen via je foto’s, heb je meer kans om alles vast te leggen wat je nodig hebt. Denk na over wat je wilt fotograferen en waarom die hoek of scène interessant kan zijn.

Vertrouw niet op je camera om al het werk te doen. Het is slechts een hulpmiddel en de fotograaf is de verhalenverteller. Wil je een close-up maken? Full body shot? Heb je veel achtergrond in beeld? Misschien wilt u zelfs de hele familie in je fotoshoot.

Dit zijn allemaal dingen om te overwegen en mee te experimenteren – je kunt ook een sjabloon voor een opnamelijst downloaden om je volgende shoot te bewerken en te plannen.

3. Verander perspectieven

Hondenfotografie 4

Canon 1DX MII en Tamron 70-200mm lens | 1/6400e sec bij f/2.8 ISO 640

Wees creatief en probeer te fotograferen vanuit verschillende perspectieven, hoeken en gezichtspunten. Er zijn niet echt harde en snelle compositieregels met fotografie – soms zijn de meest interessante afbeeldingen uit het midden of een beetje eigenzinnig.

Huisdieren zijn dichter bij de grond dan wij, dus denk erover na om op hun niveau te komen.  Door op je knieën te hurken of op de grond te liggen, zie je de dingen ineens vanuit hun perspectief.

Zet je onderwerp op een bank om ze van de grond te krijgen, waardoor je kunt mikken op creatieve invalshoeken. Zoom in voor een close-up neusopname of een gedetailleerd oogbeeld.

Als u buiten fotografeert, controleer dan uw achtergrond op objecten naast of achter uw onderwerp.

Studiofotografie tegen blokkleurenachtergronden houdt het eenvoudig, maar als je buiten fotografeert, kijk dan uit voor fotobombardementstoelen, mensen, vuilnisbakken, lichtmasten, andere honden enz.

Ik vind het wel leuk om neem een omgeving op in mijn buitenbeelden, om de locatie of het perspectief van de honden te laten zien.

Bij het fotograferen van huisdieren buiten verwijder ik vaak stokken en bladeren uit het gebied dat ik wil fotograferen voordat ik foto’s ga maken.

Iets dat zo snel en eenvoudig is, kan later uren bewerken besparen en zorgt voor een veel mooier beeld.

  • Is er geld in dierenfotografie?

4. Zorg voor het juiste licht

Hondenfotografie 5

Canon 1DX MII en Tamron 24-70mm lens | 1/200e sec bij f/13 ISO 200

Licht is cruciaal voor goede fotografie; camera’s kunnen niet werken zonder licht. Buitenfotografie kan een uitdaging zijn, omdat je de lichtomstandigheden in de buitenlucht niet kunt regelen. Het ene moment kan het zonnig zijn, het andere moment bewolkt.

De vacht van dieren kan in alle plezier schijnen en reflecteren, dus zelfs licht is het beste, zoals een schaduwrijk gebied. Bewolkte dagen met een lichte lucht zijn mijn favoriete buitenopnames. Ze zijn helder genoeg om details in bont of veren vast te leggen, maar resulteren in minimale schittering.

Niet alleen plannen waar te fotograferen bij goed licht, maar ook hoe laat van de dag biedt het beste licht, zal enorm helpen bij de belichting van uw onderwerp.

De gloed van de lucht net na zonsondergang is een prachtig moment van de dag om te fotograferen.

5. Verhoud je tot je onderwerp

Hondenfotografie 6

Canon 1Dx MII en Tamron 24-70mm lens | 1/1600e sec bij f/2.8 ISO 500

De gemakkelijkste manier om met de huisdieren van mensen te werken, is door eerst maak vrienden met hen. Door een kalme, gelijkmatige energie te behouden, met een zachte stem te spreken en op een langzame en weloverwogen manier te bewegen, kan je onderwerp sneller ontspannen en beseffen dat je vriend bent, geen vijand.

Zodra dieren je vriend zijn, zullen ze alles voor je doen – vooral honden, omdat hun luisteren toeneemt en hun wil om te behagen begint.

Ik vind dat ook één set opdrachten, zachtjes doorgegeven aan het onderwerp, werkt het beste, in plaats van meerdere mensen (fotograaf, eigenaar enz.) die tegelijkertijd blaffende opdrachten.

Ik ga ook graag met de stroom mee. Als ik een hond vraag om te gaan zitten en hij weigert, werk ik met alles wat hij wil doen, en merk ik dat dit me beelden geeft die trouw zijn aan het karakter.

6. Focus op de ogen

Hondenfotografie 7

Canon 1DX MII en Tamron 24-70mm lens | 1/200e sec bij f/13 ISO 200

Ze zeggen dat de ogen de vensters naar de ziel zijn, en dit is niet anders voor dieren. Een van de manieren waarop dieren emotie en karakter uitdrukken, is door hun ogen.

Sprankelende heldere ogen, droevige, hangende ogen, knipperingen, zijwaartse blikken, naar boven kijken – elke verschillende oogbeweging weerspiegelt hun gevoelens op dat moment.

Boeiende portretten komen voort uit het zorgen dat de ogen van je onderwerp worden vastgelegd in je opname.

Aangezien we elkaar (en dieren) in de ogen kijken, zal het focussen op de ogen je kijker helpen om direct verbinding te hebben met je onderwerp.

7. Bied speelgoed en traktaties aan

Huisdier Fotografie 15

Canon 1DX MII en Tamron 24-70mm lens | 1/200e sec bij f/13 ISO 200

De meeste huisdieren zijn gewonnen voor speelgoed of traktaties – of beide. Zodra u beslis welke motivator je onderwerp zal het beste reageren, gebruik dat om zijn aandacht te trekken.

Als je met een traktatie onder de neus van een hond zwaait en hem vervolgens naar boven trekt, is de kans groot dat hijzal naar je opkijken en je kunt die kostbare seconden gebruiken waarin hij zich op de traktatie concentreert om je foto’s te maken.

Evenzo, als piepend speelgoed of tennisballen zijn ding zijn, kun je er een in de buurt van hem houden om hem erin te interesseren en vervolgens in burst-modus schieten terwijl hij aandachtig wacht tot je het gooit.

Zorg ervoor dat u bied regelmatig beloningen aan, anders kunt u merken dat de aandacht van uw onderwerp begint af te nemen.

8. Anticipeer

Huisdier fotografie 17

Canon 1DX MII en Tamron 24-70mm lens | 1/200e sec bij f/13 ISO 200

Wachten op een perfect fotomoment in een fractie van een seconde vereist anticipatie en timing. De meeste van mijn foto’s zijn vastgelegd in een fractie van een seconde.

Voorrang op bewegingen voordat ze gebeuren en wees klaar wanneer ze dat doen. Zodra je de foto ziet, pak je hem zo snel als je kunt.

Dit is iets waar je sneller in zult komen met oefenen.

De ontwikkeling van digitale camera’s betekent dat je zoveel foto’s kunt maken als nodig is om de foto te maken die je zoekt.

9. Heb geduld

Hondenfotografie 10

Canon 1DX MII en Tamron 24-70mm lens | 1/200e sec bij f/13 ISO 200

Geduld was het eerste wat ik moest leren toen ik begon met het fotograferen van dieren en het is een cruciale factor bij het maken van portretten van je hond.

Het rustig en zachtjes herhalen van bewegingen en woorden creëert een gekoelde sfeer voor uw huisdier.

Ik zie geduld in huisdierfotografie graag als een proces in drie stappen:

  • Wacht rustig tot je onderwerp doet wat je wilt
  • Maak een uitbarsting van afbeeldingen om “de foto” te maken
  • Als je het moment mist, ga dan terug naar stap 1 en herhaal.

De tijd nemen wanneer je werkt, leidt tot een ontspannen onderwerp dat eerder de houdingen en uitdrukkingen doet die hun eigenaren kennen en liefhebben.  Je kunt dieren niet dwingen of overhaasten om te doen wat je wilt.

Ze laten settelen en zichzelf zijn is de beste optie. Leer zoveel mogelijk over het gedrag en de gewoonten van je onderwerp en breng tijd met hen door voordat je begint met snappen.

Kantelen ze hun hoofd als je een bepaald geluid maakt? Doen ze trucjes op commando? Als dat zo is, zijn dit fantastische dingen om vast te leggen met je camera.

10. Gebruik goede spullen

Hondenfotografie 11

Canon 1Dx MII en Tamron 24-70mm lens | 1/400e sec bij f/2.8 ISO 500

Bij het fotograferen in de studio gebruik ik voornamelijk een Canon 1DX Mark II body en mijn Tamron 24-70mm Gen2 f/2.8 VC lens.

Af en toe gebruik ik mijn Tamron 90mm Gen2 macro, als ik een klein onderwerp heb om mee te werken zoals een sprinkhaan of kikker.

Mijn studio lichtbron komt uit drie Profoto lampen (D2 500 Monolights en draadloze, batterijgevoede B1x 500‘s) die ik bedien met een luchtafstandsbediening, afwisselend een 2-voet en 3-voet lightbox.

Deze geven me consistent, gelijkmatig licht en helpen me de look en feel te bereiken Ik wil van mijn beelden.

In de studio gebruik ik over het algemeen dezelfde instellingen van f/13, ISO 100 en 1/200Þtweede.

Huisdier Fotografie 16

Canon 1DX MII en Tamron 24-70mm lens | 1/200e sec bij f/13 ISO 200

Bij het fotograferen van huisdieren (en dieren in het wild) buitenshuis, gebruik ik meestal dezelfde 24-70mm lens uit de studio en mijn Tamron 70-200mm Gen2 f2.8 VC Zoom lens.

Voor dieren op enige afstand gebruik ik mijn Tamron 150-600mm Gen2 f/2.8 VC lens, ook wel bekend als “The Beast”. Voor het vastleggen van minuscule details pak ik mijn Tamron 90mm Gen2 macrolens.

Al deze lenzen hebben Vibration Compensation, waardoor ik ze echt kan pushen in verschillende lichtomstandigheden. Ik werk vaak met natuurlijk licht als ik buiten fotografeer.

Als ik een invullicht nodig heb of mijn onderwerp vanaf de achtergrond wil belichten, gebruik ik een Profoto A1, ’s werelds kleinste studiolamp.

[Related: Profoto A1 review]

Ik activeer altijd de VC-optie op mijn lenzen. Ik vind het gemakkelijker om mijn camera in de hand vast te houden dan hem op een statief te monteren, omdat mijn onderwerpen altijd in beweging zijn.

Tips voor hondenfotografie | Als het misgaat

Hondenfotografie 12

Canon 1DX MII en Tamron 24-70mm lens | 1/200e sec bij f/13 ISO 200

Er kunnen dingen misgaan bij het werken met dieren, maar het gaat erom dat je de klus klaart. Ze kunnen onvoorspelbaar van aard zijn en soms op onverwachte manieren reageren op een actie die een reactie bij hen teweegbrengt. Weten over diergedrag gaat een lange weg.

Ik ben geplast en gepoept, dieren op me laten braken, op me kauwen, op me springen, me krabben, op ongepaste plaatsen gegrepen, rekwisieten gehad wrecked en lichten omgegooid.

Ik had zelfs het potentieel om ongeveer 15 keer te worden gedood (meestal werkend met geredde dieren in het wild in overzeese heiligdommen). Elk geval was onbedoeld.

Sommige dieren verleggen graag de grenzen en anderen zijn gewoon overdreven uitbundig en opgewonden om op de foto te gaan.

Als dingen afdwalen, lach ik gewoon, stof ik mezelf af en ga ik er weer in. Het is par voor de cursus, en om eerlijk te zijn, elk incident zorgt voor een geweldig verhaal.

Disclaimer: Alle aanbevelingen zijn onpartijdig en gebaseerd op gebruikerservaring, zonder vooringenomenheid voor de producten of het merk. De producten in dit bericht kunnen affiliate links bevatten.

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer