Vicky Martins

FacebookPinterestDelen

Mijn reis in de fotografie is ontstaan met een Pentax K1000 SLR met Pentax 18-55mm f/1.8 lens, schieten Ilford B &W film en zelf verwerken – eerst op de universiteit en daarna thuis.

Ik vond het geweldig hoe analoge camera’s en analoge film zo’n gevoel van controle gaven binnen de opname en kijk terug op die ervaring als een onschatbare basis in mijn ontwikkeling in de fotografie, maar vond het ook een kritische basis voor het begrijpen van digitale beeldverwerking en het begrijpen van softwaretechniek. Ik heb nog steeds de K1000 om sentimentele redenen, maar schiet er niet meer mee.

In 2007 werkte ik veel actiever aan een persoonlijke serie – met grootformaat prints door professionele laboratoria en toen ik in 2008 een Rabarber Rabarberbeurs kreeg, was gebleken dat het blijven opnemen van analoge film gewoon niet houdbaar was in termen van kosten, cyclustijden en herhaalbare afdrukkwaliteit – het was tijd om wat voelde als een sprong in het diepe te maken in de onbekende wereld van de digitale fotografie.

Gezien de resultaten en bekendheid die ik had met Pentax leek het een logische en loyale overgang om de Pentax K10D te proberen met Pentax 18-55mm f/3.5-5.6 en Sigma 70-210mm f/4-5.6 Lenzen.

Ik fotografeerde op dat moment voornamelijk met de vrije hand, werkte aan een documentaire / fine art-serie en de overgang naar digitaal was in het begin uitdagend – de body voelde zwaarder aan – maar de framecapaciteit en het direct kunnen bekijken wat er was geschoten, gaven een voorheen onbegrijpelijke hoeveelheid extra vrijheid met de camera.

Terwijl ik bleef leren en ontwikkelen met de Pentax K10D mijn werk nam een andere richting aan in portretkunst en de eisen van soms lage lichtomstandigheden brachten het besef teweeg dat het tijd was om te upgraden naar een camera die in staat zou zijn om te voldoen aan de eisen van het moeten maken van grotere afdrukken en toch een uitstekende definitie te behouden.

Na onderzoek besloot ik te investeren in een Nikon D750. met Nikon 24-85mm f/3.5-4.5, een Ultimax 72mm groothoek – vooral goed voor een deel van mijn commerciële werk – en XJT Pro 72mm telelens, met de Nikon 24-85mm meestal gebruikt voor mijn huidige projecten, met bemoedigende resultaten.

De meeste van mijn portretten zijn gemaakt met een lichtgewicht Helios IPT-188 statief, gekocht met de Pentax K1000 en heb nooit veel gebruikt totdat ik portretten begon te maken. Waar extra verlichting nodig is gebruik ik paraplu lichtstandaards maar over het algemeen geef ik er de voorkeur aan om waar mogelijk met natuurlijk licht te fotograferen.

Een studio backdrop stand is een andere essentiële en mijn verzameling achtergronden groeit steeds verder. Als reizen voor plezier in tegenstelling tot locatie fotograferen neem ik mijn Pentax MX-1 24mm f/1.8 omdat het ideaal, lichtgewicht, gemakkelijk te hanteren is en uitstekende resultaten oplevert, zelfs in uitdagende lichtomstandigheden.

Als kunstfotograaf heb ik in de loop der jaren veel rekwisieten verzameld, van oude meubels tot pruiken, trouwjurken, kostuums en zelfs twee mannequins op ware grootte. Ik raak bijna nooit oude rekwisieten kwijt, omdat ik nooit weet wat er in de toekomst nodig kan zijn, maar opslag hiervan kan een probleem zijn en op een gegeven moment een veel grotere opslagfaciliteit nodig hebben.

Ik werk alleen en ben erg hands-on en zeer vindingrijk, en maak vrij veel van de outfits die op mijn foto’s worden gebruikt, zoals de rode schoenen die worden gebruikt in de Not In Kansas-serie.

Ik hou van het creatieve proces vanaf het eerste concept tot het laten samenkomen in de voltooide foto. Ik ben altijd enthousiast en uitgedaagd om het volgende beeld te plannen en uit te zoeken hoe ik het kan laten werken.

Ik las ooit een artikel van een andere fotograaf die alle taken opsomde die je alleen uitvoert – van locatiescout, make-up artist, rekwisietenonderzoeker, koper, producent, fotograaf, beeldhertoetser – de lijst ging maar door en raakte echt een snaar in die zin dat de voltooide foto echt het product is van veel werk over een periode van tijd.

FacebookPinterestDelen
trouwen
8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer