Wat is monochrome fotografie? (+Voorbeelden &Hoe het te fotograferen)

In deze gids voor het begrijpen van monochrome fotografie gaan we deze inspirerende artistieke stijl nader bekijken.

Bovendien gaan we de algemene misvatting aanpakken dat monochrome en zwart-witfotografie hetzelfde zijn. Er zijn enkele essentiële verschillen tussen de twee die we moeten onderzoeken.

We zullen ook de tijd nemen om de beste benaderingen te begrijpen voor het maken van monochrome foto’s in termen van apparatuur, compositie en zelfs het bewerkingsproces.

Het belangrijkste is dat ik me wil concentreren op hoe je geweldige monochrome foto’s kunt maken met de camera die je al hebt.

Laten we eens kijken naar alles wat er te weten valt over monochrome fotografie en hoe het uw plezier en beheersing van de kunst kan vergroten.

Inhoudsopgave

Wat is monochrome fotografie?

Single color fotografie wordt ook wel monochroom genoemd.

Als zelfstandig naamwoord wordt het woord monochroom gedefinieerd als ‘een schilderij of tekening in verschillende tinten van één kleur’.

Dezelfde definitie is van toepassing op fotografie met de uitzondering dat het een foto is en geen schilderij of tekening.

Monochrome fotografie omvat het creëren van afbeeldingen – in de camera of in postproductie – die variaties van slechts één kleur zijn.

Je hoort vaak de termen ‘kleurtint’ en ’tint’ om de basiskleur te beschrijven waaruit monochrome foto’s bestaan. (Zie ook: hoe omschrijf je kleur in fotografie?)

Sommige van de ouderwetse termen omvatten ‘sepia’ voor warmere roodbruine tinten of ‘cyanotype’ voor koelere cyaanblauwe tinten.

Dit zijn klassieke voorbeelden van monochrome toepassingen in de fotografie en bestaan al heel lang. Deze warmere en koelere beelden zijn gemaakt door chemische toningprocessen die worden gebruikt bij het ontwikkelen van film.

Nu vertrouwen we natuurlijk op digitale toepassingen zoals bewerkingssoftware om deze en andere looks te creëren.

Ondanks de verschuiving naar nieuwe technologie, kunt u nog steeds uitzonderlijke monochrome afbeeldingen maken waar uw fotografiegemeenschap jaloers op zal zijn.

Wat is het verschil tussen zwart-wit en monochrome fotografie?

Kleuren versus zwart-witfoto's gebruiken vergelijkbare fotografietechnieken.

Als je jezelf ooit hebt afgevraagd: “Is zwart-witfotografie hetzelfde als monochrome fotografie?”, ben je niet de enige!

Laten we beginnen met het beantwoorden van deze vraag: Wat is zwart-wit fotografie?

Een zwart-witfoto is een foto die in de camera of via bewerkingssoftware is gemaakt en die alleen zwart, wit en grijsvarianten gebruikt. Een veel voorkomende term die je misschien hoort, is dat zwart-witfoto’s grijstinten gebruiken.

(Zie onze gids voor monochrome versus grijswaardenfotografie voor meer informatie over dit onderwerp.)

Zwart-witfoto’s zijn ongelooflijk meeslepend, overtuigend en volgen de stijl van de vroegste fotografietoepassingen. Voor de introductie van kleurenfilm was de enige optie om zwart-witfoto’s te maken.

Sommige van jullie jongere lezers zullen misschien geschokt zijn om te horen dat we vóór kleuren-tv alleen zwart-wit-tv hadden. En voor het internet hadden we boeken.

Zoals te zien is bij vroege filmrollen, vereiste het toevoegen van kleur aan een zwart-witafbeelding handschilderen en het met de hand beitsen van elk frame. Later werden kleurenfilm- en verwerkingstechnieken ontwikkeld en nu genieten we natuurlijk van kleur in volle digitale glorie met toegang tot miljoenen kleuren.

Een veel voorkomend misverstandding is dat monochrome fotografie en zwart-wit fotografie dezelfde dingen zijn.

Het klopt dat een zwart-witfoto als monochroom wordt geclassificeerd vanwege het gebruik van een enkele kleur of variaties ervan. Een monochrome foto kan echter worden gemaakt met variaties van blauw, rood of een andere kleur in het spectrum.

Hoewel zwart-witfoto’s aantrekkelijk zijn, vooral wanneer het contrast sterk is, kan het gebruik van een enkele kleur voor monochrome afbeeldingen sfeer en verhaal op een afbeelding toepassen.

Met dit effect kun je een saaie en platte afbeelding maken en deze opvoeren tot een superfoto.

Hoe schiet je monochrome fotografie?

Zwart-wit foto met grijstinten.

Er zijn verschillende manieren om een monochrome afbeelding te maken, en we zullen die hieronder in meer detail behandelen, zodat u veel opties tot uw beschikking hebt. Maar zoals beloofd, is het belangrijk om te onthouden dat je monochrome foto’s kunt maken met de camera die je al hebt.

Je kunt het zelfs doen met je mobiele apparaat en een filter of twee – maar laten we dat bewaren voor een ander artikel over mobiele fotografie.

De andere optie is om gewoon te fotograferen met je apparaat dat is ingesteld op de manier waarop je het gewoonlijk gebruikt. Ga aan de slag met het maken van kleurenfoto’s, wetende dat u de beeldkwaliteit later in de nabewerking eenvoudig kunt wijzigen.

In-Camera Monochrome Fotografie

Kleurinformatie in een kleurenafbeelding kan worden gebruikt om een sepiakleurige warme foto te maken, ideaal voor straatfotografie.

Of u nu fotografeert met een goedkope point-and-shoot of een dure DSLR, u kunt monochrome afbeeldingen in uw camera maken zonder zelfs bewerkingssoftware aan te raken.

  • Camera-instellingen

De allereerste stap is om ervoor te zorgen dat je je camera instelt om in RAW-formaat te fotograferen. De meeste camera’s maken opnamen in JPEG- en RAW-indeling.

JPEG is een kleiner bestand omdat het slechts net genoeg afbeeldingsgegevens vastlegt om een redelijk gedetailleerd digitaal beeld te maken. RAW is echter een veel groter bestand omdat het vrijwel alle beeldgegevens behoudt die de sensor heeft vastgelegd.

Hierdoor kun je met ingebouwde software je RAW kopieën van de afbeelding bewerken en omzetten naar een JPEG voor gebruiksgemak.

De meeste camera’s hebben een vorm van in-camera RAW-bewerkings- en conversietoepassing. Deze kunnen een groot voordeel zijn wanneer u onderweg of onderweg fotografeert. U hebt geen toegang tot een computer nodig om de afbeeldingen te bewerken of te converteren.

Bovendien, als u toch op een computer wilt bewerken, behouden de RAW-bestanden die extra rijke gegevens, inclusief informatie over het kleurprofiel.

Met sommige camera’s kunt u ook opnamen maken in een monochrome opnamemodus. Spiegelloze camera’s bieden u een live-weergave van de scène in monochroom op het LCD-scherm of de zoeker.

In deze gevallen kunt u de instellingen wijzigen in monochroom en de warme en koele tonen regelen. Als alternatief kunt u zelfs een filmsimulatie of voorinstelling toepassen om hetzelfde uiterlijk te beïnvloeden.

Het mooie hiervan is dat wanneer je door de zoeker kijkt, je de wereld in monochroom ziet. Op deze manier kun je jezelf trainen om scènes te identificeren die het beste werken met monochrome fotografie.

Tot slot kan de camera een JPEG opnemen met de monochrome look al toegepast, plus je krijgt een kopie van het RAW bestand met de originele kleuren en tonen.

  • Filters

Zoals met elk fotografiegenre, zijn er gelegenheden waarbij je fysieke filters op je lens moet toepassen. Dit is vaak om hard licht op te vangen, highlight blowout te verminderen, langere sluitertijden te beheren en een specifieke look te creëren.

Filters zijn vooral handig bij het maken van monochrome en zwart-wit foto’s. Met neutrale dichtheid of ND-filters kunt u de hoeveelheid licht die uw sensor raakt verminderen, vooral tijdens lange belichtingen.

Lange belichtingen kunnen fantastische resultaten opleveren in landschapsfotografie. Misschien wilt u uw sluitertijd vertragen, zodat een waterval bijvoorbeeld glad lijkt te zijn.

Maar als u dit doet, wordt de witheid van het water overbelicht. Een ND-filter geeft u meer controle over het beheer van die harde witte tinten in uw compositie.

De verschillende kleuren van de filters blokkeren verschillend gekleurd licht en veranderen daardoor de toonwaarden van zwart, wit en grijs naar wens.

Hoewel er kleurfilters bestaan die het contrast in zwart-wit of monochrome afbeeldingen kunnen beheren, werken deze alleen met camera’s die in monochroom fotograferen. Ze werken niet op een camera die in kleur fotografeert, zelfs niet als je hem instelt om in zwart-wit te fotograferen.

  • Monochrome camera’s

Er zijn digitale camera’s beschikbaar die alleen monochroom fotograferen. Sommige mensen nemen zelfs een perfect goede digitale camera en vragen een techniekian om het alleen naar monochroom te converteren.

Hoewel ik dit niet aanbeveel, is er iets magisch en puurs aan het idee om alleen in zwart-wit te kunnen zien en fotograferen.

Dergelijke camera’s klinken goed, maar ze kunnen ongelooflijk duur zijn om te kopen of om te zetten van een kleurencamera. De beste aanpak is om te fotograferen met wat je hebt en later je RAW-bestanden te bewerken met monochrome effecten.

Lightroom gebruiken om monochrome foto’s te maken

Eén kleureffect kan worden toegepast in postproductie. Het conversieproces is het beste vanuit een onbewerkt bestand omdat het meer kleurinformatie bevat.

Zoals gezegd zijn er enkele eenvoudige manieren waarop u bewerkingssoftware kunt gebruiken om verschillende looks met dezelfde foto te maken.

Ik ken fotografen die een foto maken en deze vervolgens twee keer bewerken – eerst als een verfijnd kleurenbeeld en vervolgens als een zwart-witbeeld. Het vervelende is dat ze me altijd vragen om te kiezen wat beter is.

Hoewel de meeste bewerkingssoftware monochrome foto’s kan maken, gaan we nader bekijken hoe Adobe Lightroom het doet.

Lightroom is een zeer uitgebreide en krachtige RAW-toepassing voor het bewerken van afbeeldingen. Samen met Photoshop maakt het deel uit van de Adobe-reeks beeldbewerkingstools die beschikbaar zijn voor zowel desktop als mobiel.

Gesplitste toning

Nabewerking kan worden gebruikt om verschillende kleurinformatie op een foto toe te passen.

De eerste actie die we kunnen bekijken is Split Toning. Dit is een uitstekend hulpmiddel voor het selecteren van de kleurtoon van zowel de hooglichten als de schaduwen.

Bovendien heb je toegang tot het volledige scala aan Lightroom-bewerkingstools om je foto te laten schitteren. Begin met je foto om te bewerken en spring naar de Ontwikkelen zodat u toegang hebt tot de bewerkingstools.

Ongeveer halverwege de menustapels aan de rechterkant is de Gesplitste toning menu-item uitbreiden

De eerste stap is het selecteren van de kleur of tint van de Hoogtepunten en selecteer vervolgens de Verzadiging of sterkte van de kleur.

Vervolgens doen we hetzelfde met het selecteren van de tint voor de Schaduwen en opnieuw de controle over de Verzadiging.

Idealiter wil je voor een perfecte monochrome foto dat de tint van zowel de hooglichten als de schaduwen hetzelfde is. Op die manier hebben de donkere en lichte elementen van je afbeelding dezelfde kleur.

Met Split Toning kun je hardhandig gaan voor een dramatische compositie, of je kunt licht gaan voor een meer humeurige look – hier is een volledige tutorial over hoe je Split Toning in Lightroom kunt doen.

HSL/Tint Verzadiging Luminantie

De alternatieve actie in Lightroom is met de HSL of Hue Saturation Luminance tool. Dit regelt de toon en sterkte van de kleur binnen een foto.

Het is niet zo eenvoudig te gebruiken als de optie Split Toning, maar u kunt er monochrome afbeeldingen mee bereiken.

Dit bevindt zich ook in de Ontwikkelen tabblad van Lightroom, en het uitvouwbare menu bevindt zich net boven de Split Toning – klik op de HSL optie.

Met HSL kunt u de kwaliteit, levendigheid en intensiteit van elke kleur in een afbeelding verfijnen. Sommige fotografen beweren dat dit de beste manier is om monochrome foto’s te maken van je kleurenfoto’s. Ik vind het ongelooflijk onhandig en frustrerend.

Als er iets is, is het een uitstekend hulpmiddel om te gebruiken nadat Split Toning is aangebracht om je kleur verder af te stemmen.

Voorinstellingen

Zwart-witfotografie: Middentonen in wit en zwart foto's kunnen in de nabewerking naar voren worden gebracht.

Dankzij de ingebouwde voorinstellingen van Lightroom en de voorinstellingen die u zelf kunt maken, is er een supereenvoudige manier om een monochrome afbeelding te maken.

Presets zijn in feite formules die iemand heeft ontwikkeld om een aparte look te bereiken met een foto.

Voorinstellingen worden met een simpele muisklik op de volledige foto toegepast. U kunt voorinstellingen gebruiken, net als filters in mobiele foto-apps, en ze veranderen de beeldkwaliteit drastisch.

Een monochrome preset converteert automatisch een kleurenfoto in een oogwenk.

Het beste van voorinstellingen is dat als u uw eigen bewerkings- en exportinstellingen maakt op het tabblad Ontwikkelen van Lightroom, u dit kunt opslaan als een aangepaste voorinstelling. Op die manier kunt u het op elk moment in de toekomst op elke foto toepassen.

Zwart-witafbeeldingen maken

Zwart wit fotografie voorbeeld - b w fotografie technieken.

Het maken van zwart-witfoto’s in Lightroom is net zo eenvoudig als het proces voor het maken van monochrome foto’s dat we hierboven hebben beschreven.

In het Ontwikkelen tab, de zeer fieerste set bewerkingstools op het rechterdeelvenster live in de Basisch menu. De bovenste lijn maakt het mogelijk om te schakelen tussen de behandeling voor kleur en zwart-wit.

Klik op de knop Zwart-wit en het Adobe Monochrome-profiel zet je kleurenafbeelding direct om in zwart-wit – zo eenvoudig.

Dan heb je opnieuw toegang tot alle krachtige bewerkingstools van Lightroom om een dynamische en dramatische zwart-witafbeelding te maken.

9 tips voor verbazingwekkende monochrome fotografie

1. Zoek de juiste scène om een compositie te bouwen

Zwart-witfotografie kan prachtige foto's van natuuronderwerpen maken.

Blader in ieder geval door uw bestaande catalogus met foto’s en converteer ze van kleurenafbeeldingen naar monochroom. Op zijn minst is het geweldig om te oefenen en je algemene kennis van nabewerking en bewerking te vergroten.

Houd er rekening mee dat sommige kleurenfoto’s en composities die zijn bewerkt om eruit te zien als monochroom gewoon niet werken.

Maar de echte uitdaging in monochrome fotografie is om de juiste scène of instelling te vinden om een opzettelijk beeld vast te leggen. En met opzettelijk bedoel ik het soort compositie dat goed geschikt is voor monochrome fotografie.

Eerst en vooral wilt u het beste moment van de dag kiezen om uw foto te maken. Het begrijpen van de magische uren zoals gouden uur en blauw uur kan een lange weg gaan om je te helpen met de scène te werken.

Het vastleggen van landschaps-, stadsgezicht- en zelfs portretfoto’s in deze tijden resulteert in meer overtuigende foto’s. Bovendien kan, ondanks hun namen, de kwaliteit van het licht in deze tijden ook monochrome foto’s verbeteren.

Bijvoorbeeld, het fotograferen van een landschap tijdens het blauwe uur, waar het licht koeler van tint is, kan een blauwe monochrome compositie verbeteren.

Dus de sleutel tot succes hier is om altijd in gedachten te houden dat je de mogelijkheid hebt om opzettelijk een monochrome compositie te maken.

Als onderdeel van je landschaps- of stadsgezichtshoot, concentreer je je misschien op het spel van licht en kleur. Maar door in je achterhoofd te houden dat je ook een monochrome opname wilt maken, vind je misschien gewoon wat je zoekt.

Een andere tip is om een compositie in te kaderen en te overwegen of de kleuren werken. Je houdt misschien van het onderwerp, het contrast, de voorgrond en de achtergrondelementen, maar als de kleuren zijn uitgeschakeld, kun je de opname gewoon vermijden.

Maar wat als je overweegt om monochroom te gaan en het meeste te halen uit de elementen waar je van houdt door degene te verwijderen die je niet leuk vindt?

Met meer oefening en geduld kunnen we allemaal uitzonderlijk worden in het vinden van composities die passen bij monochrome fotografie. Na verloop van tijd train je je oog, zodat je gemakkelijk een scène kunt herkennen die alleen monochroom zingt.

Dit is precies hoe straatfotografen hun oog hebben getraind om unieke personages of een compositie te spotten.

De regels van compositie veranderen niet voor deze stijl van fotografie. Ze zijn nog steeds net zo belangrijk, maar in sommige gevallen werkt monochroom beter.

2. Gebruik contrast om je foto te verheffen

Foto's van zwart-wit portretfotografie van huisdieren.

Monochrome en zwart-witfoto’s zijn zo interessant en meeslepend omdat ze vertrouwen op contrast binnen één kleur om diepte te leveren.

De compositie zit vol met verschillende toonniveaus van dezelfde kleur, en als deze goed zijn, trekt de kijker in het beeld.

Als je een landschap fotografeert en merkt dat de flanken van de bergen misschien te donker zijn, overweeg dan om te proberen het schaduwdetail te herstellen. Ik zou dit vooral aanraden als je een scherp contrast hebt met de met sneeuw bedekte bergtoppen.

Het spel tussen schaduw en contrast in monochrome fotografie is vooral belangrijk omdat je niet op kleur kunt vertrouwen om een verhaal te bieden.

Het contrast in de postproductie iets meer opvoeren dan je anders comfortabel zou vinden, is ook volkomen acceptabel.

Een sterker contrast geeft een grotere kracht en karakter weer in een monochrome foto. Wees dus alsjeblieft niet bang om het tot het uiterste te pushen om te zien welke resultaten je krijgt – je kunt het altijd een beetje terugspoelen.

Dit kan vooral krachtig zijn als je een onderwerp in silhouet hebt, omdat de lijn tussen de heldere achtergrond en het superdonkere onderwerp grimmig is.

Wees ook niet bang om het contrastniveau van uw oorspronkelijke afbeelding te verminderen om het verhaal en de sfeer van de compositie te verzachten.

3. Maximaliseer de scheiding van onderwerpen

Zwart wit fotografie - b w - onderwerpscheiding.

Een uitstekende tip voor monochrome fotografie is om je kernonderwerpen te laten opvallen.

Je zou nog steeds de regels van compositi gebruikenop om een visueel aantrekkelijke balans te bereiken tussen de voor- en achtergrond. Bovendien zou je altijd je diafragma gebruiken om de scherptediepte te regelen en een merkbare onderwerpscheiding te maken.

Maar je kunt geen contrasterende kleur en toon gebruiken om je onderwerpen uit de foto te laten springen.

Om deze ‘beperking’ te optimaliseren, kun je composities maken waarbij je onderwerp in schril contrast staat met je achtergrond. Stel je een portretshoot voor waarbij je onderwerp in het wit gekleed is, maar de achtergrondelementen erg donker zijn – onmiddellijk dramatisch.

Als je een landschap fotografeert en je hebt een donkere bergketen op de achtergrond, stel je opname dan zo samen dat een enkele boom met een veel lichtere toon de voorgrond inneemt.

Dit soort aanpak creëert spannende en dynamische composities die het oog van de kijker rond het frame leiden.

4. Werk met lange belichtingstijd

Zwart-wit fotografie - b w - kleur kan worden verwijderd in de nabewerking.

Misschien is het de intense focus op contrast, maar opnamen met lange belichtingstijd in monochroom zijn erg aantrekkelijk.

De principes en praktijken van werk met lange belichtingstijd in de fotografie zijn universeel – ze zijn hetzelfde van toepassing op kleur, zwart-wit of monochroom.

Maar er is een uitstekende reden om het te overwegen, vooral bij het maken van monochrome composities. Een waterval die van een klif naar beneden valt, bevroren in de tijd met een snelle sluitertijd, is prachtig. Maar dezelfde scène die met een lange belichtingstijd is opgenomen, verandert dat water in een zijdeachtige, melkachtige textuur die veel fascinerender is om te zien.

Evenzo kan het fotograferen van een strandscène met golven die op de kust wassen, worden omgezet in zwart-witte rook die drijft als een gigantische spookachtige oceaan.

Het punt is dat de combinatie van het contrast, afleidingsvrije toonkwaliteiten en lange belichting bewonderenswaardige foto’s oplevert.

Het gevoel van beweging en een dynamische scène staat buiten kijf in vergelijking met dezelfde scène die met hoge snelheden is opgenomen.

5. Markeer de texturen en patronen in je compositie

De beste zwart-witafbeeldingen gebruiken textuur en contrast.

Als je in enige mate geïnteresseerd bent geweest in beeldspraak en kunst, heb je ongetwijfeld het werk van M.C. Escher gezien.

Escher was een illustrator die verbazingwekkende tekeningen kon maken met behulp van realisme, geforceerd perspectief, raadselachtige context en spannende texturen en patronen. Het grootste deel van zijn beroemde werk is gemaakt in monochrome tinten van dezelfde kleur.

Hetzelfde kan gezegd worden voor meeslepende monochrome fotografie en hoe het gebruik van texturen, patronen, lijnen en vormen een beeld kan verbeteren.

Sterke vormen en lijnen helpen om het oog van de kijker rond een compositie te richten – een feit dat van toepassing is op alle vormen van fotografie. Maar waar monochrome foto’s opvallen, is met het contrast tussen waar vormen elkaar ontmoeten en waar lijnen naartoe leiden.

Convergerende rechte lijnen, zoals treinsporen die in de verte verdwijnen, trekken je in de compositie. Deze worden nog dwingender wanneer de takken verzilverd zijn en glinsteren tegen de duisternis van het grind en het omliggende bos.

Gebogen vormen die van het ene punt in het beeld naar het andere stromen, richten ook de blik van de kijker.

Texturen en patronen werken uitzonderlijk goed binnen een monochrome of zwart-wit foto. Met de afwezigheid van kleur als afleidingsmiddel, knalt het contrast in een textuur op.

Stel je de schubben op een felgekleurde vis voor – je wordt onmiddellijk aangetrokken door de intensiteit van de kleur in plaats van de textuur. Schakel de kleur uit en zet deze om in zwart-wit en onmiddellijk word je aangetrokken door de textuur en hoe het contrast de overlapping van de ene schaal tegen de volgende laat zien.

Repetitieve texturen en patronen – een ander handelsmerk van Escher – zijn vooral interessant om te bekijken als je oog steeds dezelfde vorm volgt.

Ook hier zijn de visschubben een goed voorbeeld van. Maar overweeg de textuur van iemands huid of haar in een portretshoot waar elke haarlok of gezichtsmarkering duidelijk is.

6. Gebruik het hele toonbereik

Zwart-wit fotografie van olifant. b w is afwezigheid van kleur.

Een slechte gewoonte om in te stappen met monochrome fotografie is om te geloven dat alles zwart of wit of donker en licht moet zijn.

Er is een oneindig bereik van toonwaarden tussen het extreme zwart en wit van een afbeelding. Hoewel dat contrastniveau zeker zijn plaats heeft in onze kunst, is het zeker niet de enige optie.

Het maken van foto’s die het hele bereik of zelfs maar een klein bereik van het monochrome spectrum gebruiken, is net zo waardevol. De tinten die inherent zijn aan elke beschikbare kleur zijn ontelbaar – en dankzij moderne digitale technologie heb je toegang om ze allemaal te gebruiken.

Het kunnen gebruiken van subtiele tonen van dezelfde kleur in een afbeelding kan de emotie en flow van die foto aanzienlijk dicteren. Afbeeldingen die meer dan 50% van de donkerste tinten vermijden, kunnen een zeer licht en luchtig gevoel hebben. Als je compositie baat gaat hebben bij een dergelijke aanpak, ga er dan mee aan de slag.

Hoewel het risico bestaat dat afbeeldingen die vasthouden aan een klein bereik van middentonen vlak en levenloos lijken, kunnen ze ook nuttig zijn.

De grootste take away van deze tip is dat de tonen die je gebruikt in harmonie moeten werken met de compositie en onderwerpen.

Stel je twee foto’s voor van een spelend kind: de ene gebruikt een scherp en intens contrast en de andere heeft een meer gebalanceerde toepassing van toon. De ene kan zorgwekkend en dreigend lijken, en de andere zal zich rustiger en evenwichtiger voelen.

7. Breng emoties over

b w - zonder kleur kan een foto in zwart-wit fotografie nog steeds emotie tonen.

Als creatieven zijn we emotioneel geïnvesteerd in onze fotografie en vangen we evenzeer emoties in ons werk.

Sommigen zouden denken dat door de kleur van een foto te verwijderen, je ook de emotionele waarde verwijdert. Dit kan niet verder van de waarheid zijn.

Stel dat u zich onze voorbeelden eerder herinnert waarbij we monochroom als één kleur toepasten. De warmere tinten rood en oranje voegden een aanzienlijke hoeveelheid emotie toe aan de compositie. Het toepassen van sepia op een beeld roept gevoelens van nostalgie en eenvoudiger tijden op.

Evenzo leverde het gebruik van een koelere blauwe kleur in een compositie een koudere, meer humeurige ervaring op.

Als mensen zijn we erg afgestemd op hoe kleur ons laat voelen – degenen met synesthesie kunnen dat zeker bevestigen. Maar dat betekent niet dat we een heel orkest van kleuren moeten ervaren om een emotionele reactie te hebben.

Soms, met de juiste compositie, kan een monochroom beeld emoties op een veel krachtigere manier overbrengen.

8. Wat we doen in de schaduw

b w - zwart-witfotografie kan worden geconverteerd van kleurenfoto.

Sommigen denken misschien dat het gebruik van schaduwen in een compositie in dezelfde categorie valt als contrast. Dat is gedeeltelijk waar, maar schaduwen spelen ook een essentiële rol op zichzelf.

In monochrome fotografie kan het gebruik van schaduw worden gebruikt om verschillende dingen uit te drukken. We hebben een inherente nieuwsgierigheid naar wat schaduwen verbergen – kijk gewoon een paar horrorfilms om dit te bewijzen. Waarom lopen ze altijd in de schaduw en doen ze nooit het licht aan?

Hierop inspelen is net zo eenvoudig als het niet onthullen van de details in een schaduwgebied. Hoewel het gemakkelijk kan zijn om een bewerkingstool zoals Lightroom te gebruiken om de schaduwdetails eruit te halen, raad ik aan om het uit te stellen.

Schaduwen spelen een integrale rol in het vertellen van verhalen in de fotografie. Door de details verborgen te laten in een schaduw, bouwt de kijker zijn idee op van wat er in de duisternis is. Meteen heb je een meeslepende compositie waar de kijker zich toe aangetrokken voelt om mee te communiceren.

Natuurlijk zal dit niet in elk monochroom beeld van toepassing zijn.

Soms kan het nemen van de tegenovergestelde benadering en het onthullen van schaduwdetails een gevoel van gemak creëren bij uw kijker. Soms heeft een foto je nodig om al zijn mysteries te onthullen zonder complexiteit.

9. Oefening baart kunst

Gebruik het kleurenwiel om een kleur te selecteren voor monochrome opnamen, waardoor een ander effect ontstaat dan zwart-witfotografie.

Hoezeer ik ook bang ben om als een gebroken plaat te klinken, ik kan dit punt niet genoeg benadrukken.

Het maakt niet uit welk genre fotografie je probeert of welk niveau van uitdaging je wilt proberen, oefening baart altijd kunst.

Als je gelooft dat je voor het eerst een camera kunt oppakken, of voor het eerst monochrome fotografie kunt proberen en verbluffende resultaten kunt leveren, vergis je je schromelijk.

Geen enkele achtervolging is het waard als het je zonder moeite wordt aangereikt. Zonder moeite en mislukte pogingen leren we niets.

De manier om ‘perfectie te maken’ is door met je camera naar buiten te gaan en te experimenteren met monochrome en zwart-wit fotografie. Wees er niet verlegen om – schiet alles en bekijk de resultaten.

Zelfs als je zonder je camera op pad bent, kun je je oog afstemmen op spannende objecten, lijnen, texturen en composities die ideaal zijn voor monochrome fotografie.

Veelgestelde vragen over monochrome fotografie

Wat betekent monochroom in de fotografie?

Het betekent dat de foto’s slechts één kleur gebruiken (of, beter gezegd, variaties van één kleur). Zwart-wit, sepia en cyanotype worden bijvoorbeeld allemaal als monochroom beschouwd, omdat ze elk zijn samengesteld uit verschillende tinten van de ene kleur.

Is een zwart-witfoto monochroom?

Ja. Zwart-wit foto’s zijn monochrothematisch. Niet alle monochrome foto’s hoeven echter zwart-wit te zijn – ze kunnen ook een enkele andere kleur gebruiken, zoals blauw of oranje.

Hoe maak je monochrome foto’s?

Er zijn verschillende opties. U kunt monochrome opnamen in de camera maken met behulp van de instellingen van uw camera of door een fysiek filter op de lens te bevestigen. Als alternatief kunt u in kleur fotograferen en later in de nabewerking een monochroom effect toepassen. Zie hierboven voor meer informatie over elke optie.

Laatste gedachten over monochrome fotografie

Zoals we hier hebben ontdekt, is er veel meer aan de hand dan alleen het maken van zwart-witfoto’s. Monochrome fotografie is een stap hoger op de uitdagingsladder als het gaat om het beheersen van fotografie.

Maar met de kennis die we u vandaag hebben geboden, samen met uw vaardigheden, kunt u in een mum van tijd ongelooflijke monochrome foto’s zien, samenstellen en vastleggen.

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer