Wat u moet weten over Sony’s geruchten 1-inch Xperia-sensoren

FacebookPinterestDelen

Een van de meer recente geruchten die opduiken in de wereld van smartphonecameratechnologie is dat de volgende generatie Sony Xperia-telefoons mogelijk opnieuw zal worden ontworpen rond een grote (volgens telefoonnormen) 1-inch sensor.

De geruchten, met dank aan de website NotebookCheck, beweren dat sony’s aankomende Xperia 1 V- en Xperia 5 V-telefoons zullen worden ontworpen voor grote camera’s met deze 1-inch sensoren.

Deze nieuwe telefoons zullen de opvolgers zijn van Sony’s huidige Xperia 1 IV- en Xperia 5 IV-modellen, en als deze geruchten waar zijn, zien we misschien een serieuze nieuwe ontwikkeling in de kwaliteit van smartphonefotografie. Lees verder om te begrijpen waarom.

De gelekte informatie over deze telefoons komt van een enigszins mysterieuze Chinese sociale mediabron op de site Weibo, die beweert dat de Xperia 1 V en Xperia 5 V gepland staan voor een release in 2023 en een sensorgrootte van “ongeveer” 1 inch zullen hebben.

Deze sensorgrootte bestaat al in Sony’s Xperia Pro-1, die een hoofdcameraresolutie van 12 MP claimt. Met name de bestaande Xperia 1 IV- en Xperia 5 IV-modellen van Sony hebben ook hoofdcameraresoluties van 12 MP.

Het bovenstaande kan je ertoe aanzetten om je eerst af te vragen hoe alle drie de huidige telefoonmodellen dezelfde sensorformaten kunnen hebben, ondanks de hype over de aankomende 1-inch sensor voor de opvolgers van de 1 IV- en 5 IV-modellen. Je kunt je ook afvragen waarom een 1-inch sensor zo’n groot probleem is als de resolutie van deze camera’s slechts 12 MP is.

Credits afbeelding: Sony

Op het eerste gezicht lijkt het er immers op dat veel bestaande smartphonecamera’s veel indrukwekkender zijn dan dat, met sommige nieuwe telefoonreleases die sensorresoluties claimen die ver boven de 50 megapixels liggen, of zelfs tot 200 MP.

Nou, hier is de vangst en het antwoord op de vraag waarom de specificaties van Sony’s cameratelefoon alledaagser lijken, ondanks dat ze interessanter zijn:

Zoals we eerder hier en hier hebben besproken, zijn de sensorpixels van de telefooncamera helemaal niet hetzelfde in hun kwaliteit als de pixels van de stand-alone camerasensor. Wanneer je leest over een telefooncamera met sensorresoluties van 50, 100 of zelfs 200 MP, krijg je meestal extreem kleine pixels met afmetingen van 0,56 of misschien 0,8 μm (micron).

Normaal gesproken variëren professionele camerasensoren zoals die in de semi-pro- en professionele Alpha-cameramodellen van Sony in grootte van 5,9 tot 8,4 of meer micron (μm).

Voor de meeste telefoonmakers dienen deze kleine pixels goed om eerlijk een enorme megapixelresolutie te kunnen vermelden. In de praktijk zijn zulke kleine pixels echter zo klein dat ze individueel nauwelijks genoeg licht absorberen om foto’s te maken in de buurt van de scherpte die wordt geleverd door een zelfstandige camera met veel grotere individuele pixels.

In plaats daarvan is wat de meeste cameramakers doen, overal van 4 tot 12 pixels samen “binen” om grotere pseudo-pixels te creëren die neerkomen op een veel kleinere echte cameraresolutie.

Sony doet dit allemaal niet. In plaats daarvan biedt de huidige Xperia Pro-1 van het bedrijf een grote sensor die slechts 12 MP claimt en levert, maar met elke afzonderlijke pixelgrootte van 2,4 μm. De bestaande Xperia 1 IV- en Xperia 5 IV-telefoons bieden ook 12 MP, maar met pixelgroottes van 1,8 μm.

Dit is hoe alle drie de telefoons dezelfde resolutie kunnen hebben, maar met verschillende kwaliteitsniveaus.

In alle drie de gevallen (maar vooral in het geval van de Sony Xperia Pro-1) zouden deze veel grotere echte pixels veel betere lichtabsorberende eigenschappen moeten leveren dan de weggegooide pseudo-pixels van veel zogenaamde 50-100 of zelfs 200Mp smartphonecamera’s.

In de praktijk zou dit ook moeten betekenen dat Sony’s aankomende Xperia 1 V en Xperia 5 V opvolgers van de 1 IV en 5 IV een veel gedetailleerder niveau van fotografische kwaliteit zullen leveren. Als ze een 1-inch sensor krijgen, zouden ze minder maar superieure pixels moeten hebben.

Met andere woorden, ook zij kunnen waarschijnlijk uitkijken naar pixels die qua grootte dichter bij die van standalone camera’s van merken als Sony en anderen liggen.

Als er één bedrijf het belang van deze specifieke details kan begrijpen, is het Sony, een high-end fabrikant van zowel telefoons als veelgeprezen camera’s.

FacebookPinterestDelen
trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer