Yongnuo YN 50mm f/1.8 Test (Voor Canon &Nikon Mount)

De handige vijftig – een kleine, lichtgewicht 50mm f/1.8 lens – zou goedkoop en vrolijk moeten zijn, en geen enkele is goedkoper dan de Yongnuo YN 50mm f/1.8.

Met Canon- en Nikon-vattingen beschikbaar, is het een leuke keuze voor mensen met een krap budget die op zoek zijn naar een kitlens en willen ontdekken wat een groot diafragma kan bereiken.

Yongnuo is relatief nieuw in het maken van objectieven en het zou je vergeven zijn als je dit zou verwarren met Canon’s eigen 50mm f/1.8 STM lens, dat zijn de overeenkomsten.

Voor minder dan de helft van de prijs van de Canon-versie is de Yongnuo YN 50mm f/1.8 echter absoluut een betaalbaarder alternatief – niet dat de duurdere versie ooit een enorme deuk in je portemonnee zou slaan.

yongnuo_yn50mm_f1.8_lens_review01

Yongnuo 50mm f/1.8

Geweldige instaplens voor diegenen die een leuk bokeh-effect willen creëren voor een fractie van de prijs.

Controleer de huidige prijs

De brandpuntsafstand van nifty fifty objectieven vertaalt zich naar 80mm wanneer deze is aangesloten op een APS-C camera zoals de Canon 1200D. Dit maakt het ideaal voor portretten, hoewel je heel precies moet zijn met je scherpstellen.

Als je niet veel geld te besteden hebt, zin hebt in een leuke autofocuslens waar je niet al te veel om hoeft te geven, of gewoon wilt zien waar de ophef over gaat als het gaat om bokeh, kan de Yongnuo YN 50mm f / 1.8 iets voor jou zijn.

Inhoudsopgave

Yongnuo YN 50mm f/1.8 Technische Gegevens

Pros

 • Snel maximaal diafragma
 • Lichtgewicht
 • Eigenzinnige afbeeldingen
 • Super-betaalbare
Tegens

 • Autofocus is inconsistent
 • Beelden kunnen zacht zijn, vooral in bepaalde zones op bepaalde afstanden
 • Kunststof constructie voelt erg goedkoop aan
Controleer de huidige prijs
 • Winkels voor ongeveer $ 50-70
 • Canon EF en Nikon F vattingen beschikbaar
 • Diafragma bereik: f / 1.8 tot f / 22
 • 6 elementen in 5 groepen, één asferisch
 • 7 membraanbladen
 • Beeldhoek: 46 °
 • Minimale scherpstelafstand: 1,48 ‘ / 45 cm
 • Autofocus
 • Afmetingen: 2,87 ” x 2,17 ” / 73 mm x 55 mm
 • Filter grootte: 52mm
 • Gewicht: 4.2 oz / 120 g

Bouw & Ergonomie

Yongnuo YN 50mm f/1.8 lens test

De Yongnuo YN 50mm f/1.8 bevestigd aan een Canon EOS 1200D.

Wees gerust: u krijgt precies waar u voor betaalt in termen van bouwkwaliteit.

Terwijl de Canon 50mm f/1.8 STM een metalen bajonet heeft, is de Yongnuo YN 50mm f/1.8 helemaal van plastic, waardoor hij het lichtgewicht, goedkope gevoel heeft dat je zou verwachten als je iets meer dan $ 50 voor een lens betaalt.

De autofocusring voelt niet erg soepel aan en er is behoorlijk wat speling tussen de ring en de rest van de body.

De AF/MF-schakelaar voelt een beetje als de aan/uit-knop op het plastic speelgoed van een kind, maar hij doet het werk.

Omdat het allemaal plastic is, is deze lens licht en goedkoop.

Focus prestaties

Autofocus kan een leuk spel zijn met deze lens, en de prestaties lijken af en toe vreemd inconsistent – misschien vanwege variaties in de lens zelf.

Hij worstelt bij weinig licht en jaagt langzaam rond, zijn motoren janken enthousiast.

Autofocus zelf is vrij traag en luidruchtig, maar als het een goed contrast vindt, levert het een scherp beeld op – zeker niet altijd hoor.

Zelfs een goed belicht, geïsoleerd onderwerp met een goed contrast kan resulteren in onscherpe beelden, mogelijk dankzij specifieke delen van het frame of bepaalde scherpstelafstanden die zacht zijn.

Onderwerpen met tegenlicht kunnen problemen opleveren, waardoor de lens op zoek is naar contrast en vaak faalt. Dat is te verwachten.

Het blokkeren van het licht, het grijpen van focus en vervolgens fotograferen is waarschijnlijk je beste optie.

Beeldkwaliteit

Hoewel ik een aantal relatief scherpe beelden heb gemaakt met de Yongnuo YN 50mm f/1.8, is scherpte bij het wijd open fotograferen vaak afwezig, waardoor je je soms afvraagt of je bent vergeten de beschermende film van het achterste element te verwijderen.

Fotograferen met kleinere diafragma’s zal de beelden wat verscherpen en gezien de prijs is het contrast goed en chromatisch.berrations kunnen gemakkelijk per post worden uitgezocht.

Voor het online publiceren – en Instagram in het bijzonder – zullen zelfs de zachtste afbeeldingen die door deze lens worden geproduceerd meer dan voldoende zijn.

Als u wilt uitgeven zo min mogelijk geld om bokeh voor sociale media te maken, is dit nog steeds een goede optie, omdat het gebrek aan scherpte geen probleem zal zijn, vooral bij het bekijken op mobiele apparaten.

Fel licht dat direct de lens binnenkomt, veroorzaakt een daling van het contrast en overstraling wordt niet gecontroleerd (er wordt ook geen zonnekap meegeleverd).

Duurdere lenzen hebben coatings om overstraling te regelen en het contrast te behouden, maar dit is afwezig bij de Yongnuo YN 50mm f/1.8.

Persoonlijk vind ik dit niet zo’n probleem – als ik recht in de zon fotografeer, kan die daling in contrast dromerige, etherische beelden creëren, een effect dat je normaal zou associëren met handmatige scherpstelling, vintage lenzen.

De Yongnuo YN 50mm f/1.8 heeft dat gevoel niet helemaal, maar komt zeker in de buurt.

Of je ziet deze eigenaardigheden als tekortkomingen of als eigenaardigheden, en als je van losse, leuke foto’s houdt waar kwaliteit geen prioriteit is, levert de Yongnuo YN 50mm f/1.8 vermakelijke resultaten.

Yongnuo 50mm f/1.8 – Foto’s

Bekijk deze voorbeeldfoto’s gemaakt met de Yongnuo 50mm f/1.8:

voorbeeldopnames van de Yongnuo YN 50mm f/1.8 lens

Yongnuo 50mm f/1.8 portret met bokeh

Waar voor je geld

Bij veel objectieven krijg je precies waar je voor betaalt en de Yongnuo YN 50mm f/1.8 is geen uitzondering.

Autofocus is traag en de beeldkwaliteit kan slecht zijn, maar voor deze prijs lijkt het me een grote waarde – vooral als dit je eerste lens is of gewoon iets kleins, lichts en niet waardevols nodig heeft dat in de bodem van een tas kan worden gegooid.

Natuurlijk kun je waarschijnlijk een vintage lens ophalen via eBay of een tweedehands dealer, maar hoewel de beeldkwaliteit misschien iets beter is, zo niet even eigenzinnig, zal deze veel zwaarder zijn en geen autofocus hebben.

Het is vermeldenswaard: de autofocus werkt, het is gewoon niet erg snel en het worstelt bij weinig licht, dus als je eenmaal de beperkingen kent, is het niet alsof je ermee vecht.

Als gevolg hiervan levert de Yongnuo YN 50mm f/1.8 echt een goede prijs-kwaliteitverhouding, ervan uitgaande dat je geen resultaten van hoge kwaliteit nodig hebt.

Controleer de huidige prijs

Yongnuo YN 50mm f/1.8 Test | Conclusie

Canon EOS 6D + Yongnuo 50mm f/1.8 | Links: 1/2500 f/1.8 ISO 100. Rechts: 1/2500 f/1.8 ISO 100

De Yongnuo YN 50mm f/1.8 is een leuk objectief en biedt veel waar voor je geld tegen een uitzonderlijk betaalbare prijs.

Het is niet al te verschillend van het hebben van een vintage 50mm-lens, zij het met autofocus en zonder het gewicht van een metalen behuizing.

Het heeft een plastic gevoel en levert geschikte beelden met plastic gevoel, maar de autofocus – hoewel soms inconsistent – maakt het relatief gemakkelijk te gebruiken en geen enkele andere lens levert zoveel bokeh voor zo’n klein bedrag.

Deze lens is het perfecte cadeau voor die relatieve nieuwkomers in de fotografie die baat zouden hebben bij het leren over de geneugten van een prime lens met een snel diafragma.

Iedereen met een passie zal snel willen upgraden van de lens, maar het maakt een uitstekende opstap en een al even fijne kousenvuller.

Voor iedereen die fotografeert met een APS-C-camera en zich afvraagt of ze het leuk vinden om portretten te maken, is dit een ideale eerste keuze, zelfs als er onderweg een aantal zachte beelden zullen zijn.

Voor degenen die op een full frame zitten, is de Yongnuo YN 50mm f/1.8 een leuke walkaround-lens die niet veel zorg en aandacht vereist en een mooie wervelende bokeh genereert die perfect is voor sociale media.

yongnuo_yn50mm_f1.8_lens_review01

Yongnuo 50mm f/1.8

Geweldige instaplens voor diegenen die een leuk bokeh-effect willen creëren voor een fractie van de prijs.

Controleer de huidige prijs