Zeiss Batis 18mm f/2.8 Lens voor Sony Review

Dit is een gastbeoordeling van de Zeiss Batis 18mm f/2.8 door trouwfotograaf Nick Church.

Het Zeiss Batis lenzengamma was een van de factoren die me verleidde om over te stappen van Nikon naar Sony.

Met brandpuntsafstanden van 18, 25, 40, 85 en 135mm, het bereik bestrijkt elke lengte die nodig is voor de meeste genres van fotografie, behalve misschien dieren in het wild en sport.

Zeiss Batis lenzen lijken allemaal erg op elkaar in functies, uiterlijk en prestaties, met ontwerp en bouwkwaliteit die het assortiment een prachtige esthetiek en gevoel geven.

Het zijn niet de snelste prime lenzen, met alleen de Zeiss Batis 85mm f/1.8 onder f/2 komen. De andere zijn f/2 of f/2.8.

Hoewel dit kritiek heeft opgeleverd, is het ook de reden voor misschien wel hun grootste aantrekkingskracht: compact ontwerp en ongelooflijk lichte constructie.

Het hier besproken ultrabrede 18mm f/2.8 model is het breedste van het Batis-bereik en een brandpuntsafstand die ik heb gemist sinds ik de (bijna vier keer zwaardere!) Tamron 15-30mm f/2.8 die ik gebruikte op mijn Nikon D750.

Zeiss Batis 18mm f/2.8 | Functies

batis-18mm-recensie-OLED

Bekijk meer beoordelingen

Controleer de huidige prijs

De Batis 18 mm is slechts 330 g (11,6 oz) en met een breedte van 95 mm (3,7 “) breed en 100 mm (3,9 “) lang, biedt hij een vrij mollig maar mooi geproportioneerd en compact product.

Ja, 330g! Dat betekent dat het lichter is dan de vier reserve Sony-batterijen Ik heb in mijn tas!

Gebaseerd op het ontwerp van de Distagon-lens, beschikt het over een diafragma met 10 bladen, met 11 elementen in 10 groepen.

Twee dingen vallen op bij alle Batis lenzen: de bijna functieloze behuizing en het OLED-scherm.

De behuizing is volledig glad en voorgevormd, zelfs met de zonnekap bevestigd, waardoor het eruit ziet als een enkel stuk techniek. Heel slim.

batis-18mm-reivew-lens-alleen

De Zeiss Batis 18mm f/2.8 en zijn kap.

De enige breuk in de gladde metalen constructie op de loop is de tactiele rubberen, maar nog steeds volledig vlakke, scherpstelring.

Het heeft geen markeringen en is een focus-by-wire-systeem dat op intelligente wijze de focus pull regelt.

Beweeg de ring langzaam en de focus verandert langzaam, beweeg hem sneller en je krijgt een grotere respons. Dit klinkt alsof het verwarrend zou zijn, maar ik vind het eigenlijk vrij intuïtief.

Het OLED-paneel van de Zeiss Batis 18mm is iets dat ik nog nooit eerder op een lens heb gezien, en het is een geweldige functie.

Nadat je begroet bent met een vrolijk “ZEISS”-bericht, wordt het vervolgens uitgeschakeld als je in een autofocusmodus bent (nogmaals, geen knoppen op de lens, dus alles gedaan via het cameramenusysteem).

Het is wanneer u overgaat op handmatige scherpstelling dat het scherm tot leven komt.

Het hoofdgedeelte van het scherm vertelt u de huidige scherpstelafstand en vertelt u vervolgens in kleinere tekst het scherpstelbereik gezien het huidige diafragma en de scherpstelafstand.

Zoals hieronder besproken, zijn er momenten waarop dit een redder in nood kan zijn!

Zoals de meeste lenzen kan de zonnekap naar achteren worden bevestigd om hem bij de hand te houden. Ik weet niet of ik het alleen ben die dit doet, maar ik heb de kappen altijd zo gemonteerd omdat het een beetje bescherming biedt.

Met de Zeiss Batis 18mm f/2.8 kun je nog steeds het OLED-paneel zien en toch gemakkelijk bij de scherpstelring komen, wat niet gezegd kan worden van de meeste van mijn lenzen.

batis-18mm-reivew-mount

De 18mm heeft wat lijkt op een zeer fatsoenlijke weersbescherming.

De Zeiss Batis 18mm is weerbestendig met een blauwe rubberen pakking rond de lensvatting. Zonder schakelaars op de loop krijg ik de indruk dat dit behoorlijk wat vocht aankan.

De mijne heeft zeker zijn deel van de motregen ervaren …

In gebruik

batis-18mm-review-vuurwerk

Sony A7RIII + Zeiss Batis 18mm f/2.8 | 1/8 sec f/2.8 ISO 1250

Ik gebruik deze lens voor elk architectonisch werk dat ik doe en sommige landschappen, en het komt ook uit op bruiloften.

Het presteert buitengewoon goed in alle drie de situaties. Andere kleine lenzen die ik puur voor draagbaarheid heb gehad, zijn een afweging geweest, zonder scherpte of snelheid.

Ik denk niet zo over het Batis-assortiment. Ze zijn often mijn go-to lenzen, punt.

Autofocus is snel en pittig bij goed licht, gemakkelijk vergelijkbaar met mijn andere FE-mount lenzen, en het vergrendelt snel.

Bij weinig licht, op mijn Sony a7Riii body met AF-C, dingen zijn minder beslissend, en de lens is gevoelig voor jagen. Soms is het niet in staat om helemaal slot te verkrijgen.

Toch is dit niet anders dan andere Sony E mount lensEs. Ik realiseer me nu dat mijn Nikon D750 lichaam kon zich concentreren in vrijwel geen licht. Ik was verwend.

batis-18mm-reivew-bruiloft-feest

Sony A7RIII + Zeiss Batis 18mm f/2.8 | 1/4 sec f/4.5 ISO 1250

Net als bij al mijn andere objectieven echter een overstap naar AF-S en dingen vergrendelen veel betrouwbaarder in het donker.

Ik hoop dat dit iets is dat Sony zal verbeteren met een firmware-release, en ik zie het helemaal niet als een specifiek probleem met de Zeiss Batis 18mm.

Als het dansen begint, gebruik ik sowieso handmatige scherpstelling. In deze situatie is de OLED uitstekend bruikbaar in het donker.

Zoals alle gelijkwaardige analoge markeringen op andere lenzen, zou je er waarschijnlijk niet 100% op willen vertrouwen.

Toch, als het je vertelt dat de focus 2,5 m verwijderd is en dat de DoF 1,6-6 m is, is dat genoeg voor mij om mijn veilige limieten te kennen.

De 18mm brandpuntsafstand van dit objectief is een veelzijdige aanvulling geworden op mijn belangrijkste ‘bruiloft’ combinatie van 35mm en 70-200mm.

Het stelt me in staat om grotere groepsfoto’s te maken en kan meer dramatische beelden geven van een paar waar ik meer van het landschap om hen heen wil opnemen.

Bij 18mm is zorg nodig om geometrische vervormingen rond de randen van het frame te voorkomen, hoewel dit een eigenschap van die lengte is, niet de Batis-lens, en indien nodig in Lightroom kan worden gecorrigeerd.

Toch, wanneer je meteen in de actie wilt komen, zoals tussen de band of het dansen, geeft deze vervorming het een geweldige documentaire, meeslepende kwaliteit waar ik graag mee speel.

De minimale scherpstelafstand van 25 cm (9,8″) betekent inderdaad dat je heel dicht bij de actie kunt komen!

Beeldkwaliteit

Spoiler: deze lens is erg scherp. Centrumscherpte is erg goed bij f/2.8 en uitstekend vanaf f/4. Dit strekt zich uit over het hele frame met heel weinig reductie aan de randen, in mijn ogen.

De contrast is mooi, en beelden hebben een leven voor hen, die ik niet heb gezien met andere ultragroothoek lenzen.

Er is ook zeer weinig hinderlijke overstraling bij sterk licht, waarschijnlijk geholpen door de Zeiss Anti-Reflective Coating.

Zeiss Batis 18mm f/2.8 – Voorbeeldafbeeldingen

Bekijk deze voorbeeldfoto’s gemaakt met de Zeiss Batis 18mm f/2.8:

batis-18mm-review-interieur

Zeiss Batis 18mm f/2.8 Test | Conclusie

batis-18mm-reivew-lood-beeld

Een geweldige allround lens – een echte aanrader!

De Zeiss Batis 18mm f/2.8 is een compacte, lichte, ultragroothoeklens die ongelooflijke veelzijdigheid aan je arsenaal.

Wat je verliest aan extra functies die je krijgt in een elegante, ergonomisch ontwerp dat is gewoon heerlijk om naar te kijken, laat staan te gebruiken.

Sommige van de landschapsfoto’s die fotografen met deze lens maken, zijn verbluffend en hebben ervoor gezorgd dat ik wil opstaan voor zonsopgang. (Nou, ik denk er zeker over na!)

Zwevend rond de $ 1500-markering, is het geen goedkoop hulpmiddel. Aan de andere kant, voor de uitvoering is het ook niet schandalig duur.

Overweeg de Sony FE 16-45mm f/4, bijna twee keer het gewicht en een stop langzamer voor dezelfde prijs. Als je niets in dit brandpuntsafstandbereik hebt, dan kan dit het ticket zijn.

Als je zonder autofocus kunt en oké bent met een lagere beeldkwaliteit, kun je als alternatief de Rokinon 14mm f/2.8 overwegen.. Dat bespaart u 75% van de kosten!

Voor mij echter de kwaliteit van de Zeiss Batis lenzen voor hun grootte en gewicht maken ze uitstekende maar handige lenzen voor op reis.

Samen met zijn 85mm broer en een Sony a7Riii om ze op te plakken, de Batis 18mm is een lens die ik op elke reis kan meenemen.

Met deze opstelling kan ik portretten, landschappen of zelfs de geïmproviseerde bruiloft fotograferen, allemaal uit een boodschappentas.

Een echte aanrader!