Zijn de cameraprijzen echt verdrievoudigd in een decennium? Nee. Dit is waarom

FacebookPinterestDelen

Hoewel de camerakwaliteit de afgelopen jaren zeker enorm is verbeterd, zijn de gemiddelde prijzen ervan ook schijnbaar gestegen.

Volgens bevindingen voor de Japanse consumentenmarkt uit SankeiBiz-industrieanalyse door Sankei Digital Inc, is de gemiddelde prijs van camera’s met verwisselbare lenzen sinds 2012 verdrievoudigd of met 200% gestegen.

De bevindingen, die de prijzen in Japanse yen berekenen, specificeren dat ze verwijzen naar de gemiddelde prijzen voor camera’s, variërend van betaalbare digitale point-and-shoot (POS) -modellen tot semi-professionele en professionele apparaten in het afgelopen decennium.

Dit betekent dat deze gemiddelden mogelijk geen verhaal vertellen over het volledige beeld van de markt voor consumenten. Een duidelijk voorbeeld hiervan ligt in de camerakwaliteit en -prestaties, die tussen 2012 en enorm zijn toegenomen.

Deze toenames in sensorgrootte, beeldkwaliteit, video-opnameresolutie en algehele prestaties moeten worden afgewogen tegen prijsveranderingen in hetzelfde tijdsbestek.

Dan zijn er natuurlijk ook marktwerkingen zoals vraag en aanbod. Ook deze kunnen de prijzen beïnvloeden en het is absoluut vermeldenswaard dat de wereldwijde cameraverkoop sinds 2012 dramatisch is gedaald tot slechts een tiende van hun tarief in dat jaar.

De laatste trend hierboven is vooral van toepassing op compacte en goedkope POS-camera’s, waarvan de jaarlijkse verkoop elk jaar is gedaald en sinds 2008 met maar liefst 97% is gekelderd. Een groot deel van deze afname in deze modellen wordt (vrijwel zeker terecht) toegeschreven aan de wildgroei aan smartphones met steeds betere interne camera’s.

Voor duurdere cameramodellen zijn de verkoopafnames lang niet zo slecht geweest, maar het is nog steeds merkbaar. De vraag naar deze apparaten is meer gericht op mensen die serieus zijn over fotografie in plaats van toevallige gebruikers en dit betekent een aanzienlijk omzetverlies.

Deze veranderingen in de vraag hebben geleid tot veranderingen in het aanbod en de focus op de productie van camera’s, waardoor standalone camera’s die vandaag de dag worden gemaakt en verkocht, veel meer gericht zijn op premium semi-pro-functies.

Dit betekent een hogere gemiddelde prijs die waarschijnlijk de prijstrends vanaf 2012 opwaarts stuwt, toen de verkoop van veel meer goedkope camera’s de gemiddelde prijzen lager hield.

Cameramakers produceren nog steeds compacte betaalbare apparaten, maar veel minder vaak en met meer focus op specifieke markten.

Een voorbeeld hiervan is Fujifilm’s X100V compacte spiegelloze camera, speciaal ontworpen voor straatfotografen die meer willen dan wat een smartphone kan bieden, maar in een compacte behuizing.

Een ander opmerkelijk voorbeeld is de ZV-10-camera van Sony, die is gebouwd met een focus op vloggers en makers van streaming content.

Foto van Sony's ZV-10

compactcamera’s zoals de Sony ZV-10 hebben nog steeds een markt

Met andere woorden, als we kijken naar de algemene marktdynamiek van camera’s die rekening houden met zaken als veranderingen in het aantal gemaakte camera’s, veranderingen in de soorten camera’s die zijn gemaakt en veranderingen in het type koper waarop die camera’s zijn gericht, ziet een algemene prijsstijging van 200% er veel dubbelzinniger uit.

Wat we echt zien is een verwijdering van goedkope camera’s van de markt (voornamelijk vanwege smartphones) en een concentratie op superieure camera’s die veel beter zijn dan hun tegenhangers uit 2012, zelfs als ze meer kosten dan een gemiddelde (goedkopere) camera die 10 jaar geleden werd verkocht. Dit verschuift uiteraard de totale gemiddelde prijzen naar boven.

Als we in plaats daarvan prijzen vergelijken tussen camera’s in vergelijkbare categorieën van kwaliteit en markt voor hun respectieve jaren, zien de dingen er heel anders uit.

Zoals Digital Camera World bijvoorbeeld opmerkte, werd de Canon EOS 5D Mark III, uitgebracht in 2012 als een professionele DSLR, verkocht voor $ 3.499. Aan de andere kant werd de Canon EOS R5 Mirrorless model opvolger van de EOS 5D uitgebracht voor een verkoopprijs van $ 3.899. Dit is natuurlijk geen stijging van 200%.

foto van Canon R5 camera

Canon’s R5 camera

Deze vergelijking houdt echter niet eens rekening met inflatie. Als dat wordt meegerekend, is de EOS R5 vandaag eigenlijk een veel goedkopere nieuwe release, omdat de 5D Mark III $ 4.600 zou kosten als de releaseprijs van 2012 zou worden vertaald naar -dollars.

FacebookPinterestDelen
trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk de 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer